Télen újra nőhetnek az energiaárak

A Nemzetközi Energiaügynökség vezetője szerint az energiaárak idén télen megugorhatnak, ami arra kényszerítheti a kormányokat, hogy ismét közbelépjenek – írja a BBC: 

Ha a kínai gazdaság gyorsan erősödik, és kemény tél lesz, a gázárak emelkedhetnek, ami nyomást gyakorolhat a fogyasztókra – mondta Fatih Birol.

A gáz ára az ukrajnai orosz inváziót követően ugrott meg, ami világszerte megnövelte az energiaszámlákat.

Ezután számos kormány – többek között az Egyesült Királyságban is – a háztartásoknak nyújtott támogatással próbálta enyhíteni a fogyasztókra mért csapást.

Az IEA egy olyan ügynökség, amely a kormányokkal és az iparral együttműködve adatokat és elemzéseket szolgáltat, valamint szakpolitikai javaslatokat tesz.

Birol a BBC Today című műsorában elmondta, hogy számos európai kormány „stratégiai hibákat” követett el, többek között túlzottan rászorult Oroszországra az energiaellátás terén, és hogy a külpolitikát rövid távú kereskedelmi döntések „vakká tették”.

Elmondta, hogy ezen a télen „nem zárhatjuk ki” a gázárak újabb emelkedését.”Egy olyan forgatókönyv esetén, amikor a kínai gazdaság nagyon erős, sok energiát vásárol a piacokról, és kemény tél lesz, erős felfelé irányuló nyomást láthatunk a földgázáraknál, ami viszont extra terhet ró a fogyasztókra” – mondta.

Az S&P Global hitelminősítő intézet a héten csökkentette a kínai növekedésre vonatkozó előrejelzését, mondván, hogy „fennáll a veszélye annak, hogy a fellendülés még inkább veszít a fogyasztók és az ingatlanpiac gyenge bizalma közepette”.

A befektetési bankok, köztük a Goldman Sachs is csökkentette a kínai növekedésre vonatkozó előrejelzéseit.

Rekordbevételt produkált Szaúd-Arábia állami tulajdonú olajcége

Minden válságnak vannak nyertesei.