Elképesztő: A kanadai anglikánoknak már imájuk is van a nemváltoztatásra

A kanadai woke anglikán egyház jelenleg tartja a szinódusát a 2023-2025-ös időszakra. 

A 43. Általános Zsinat engedélyezte, hogy a Kanadai Anglikán Egyházban – azokban az egyházmegyékben, ahol a püspök engedélyezte – a nemváltoztatásra vonatkozó liturgiákat, köztük egy áldást is használhassanak.

Anglican Church of Canada-ACC on Twitter: „Moments ago, „Pastoral Liturgies for Journeys of Gender Affirmation & Transition”-rites and prayers supplemental to the BAS prayer book (+ first known authorized liturgies of their kind in @AnglicanWorld)- was authorized by our 43rd General Synod. #GS2023 https://t.co/5lzuWWtvR7 pic.twitter.com/LPkfD9198U / Twitter”

Moments ago, „Pastoral Liturgies for Journeys of Gender Affirmation & Transition”-rites and prayers supplemental to the BAS prayer book (+ first known authorized liturgies of their kind in @AnglicanWorld)- was authorized by our 43rd General Synod. #GS2023 https://t.co/5lzuWWtvR7 pic.twitter.com/LPkfD9198U

Az Általános Zsinat Tanácsa korábban, 2021 novemberében megszavazta, hogy engedélyezze a nemváltoztatásra vonatkozó lelkipásztori liturgiákat tanulmányozásra, próbahasználatra, értékelésre és visszajelzésre egyéves időtartamra, amennyiben a püspökök erre engedélyt adnak.

Az anglikán vezetők támogatásukat fejezték ki az új ima iránt azt állítva, hogy így növekedni fog az egyház.

Adam MacNeil, a Niagara egyházmegye ifjúsági tagja azt mondta, hogy a Kanadai Anglikán Egyház arra hivatott, hogy „megtestesítse Isten ugyanezt a vibráló és dinamikus szeretetét, amely minden ember szépségében gyönyörködik…”

„Azzal, hogy engedélyezzük ezt a liturgiát a nemváltoztatásra, nemcsak egy létfontosságú liturgikus forrást biztosítunk az egész egyház számára” – mondta MacNeil. „Hanem azt az üzenetet is küldjük a szélesebb [anglikán] közösségnek és valójában a világnak, hogy a Kanadai Anglikán Egyház szolidáris transznemű és nem bináris testvéreinkkel, és fenntartja azok méltóságát, és hogy ünnepeljük, tiszteljük és megerősítjük azt a személyt, akinek Isten elhívta őket.”

A kanadai anglikán vezetők között a javaslat ellenzői elsősorban azt emelték ki, hogy a téma túlzottan „politikai”, azzal kapcsolatosan senki nem emelt szót, hogy a nemváltoztatás Biblia-ellenes lenne.

A német katolikusok szembemennek a pápával és megáldanák a melegházasságot

Szakértők szerint egyre nagyobb az esélye, hogy a melegházasság kérdése történelmi szakadáshoz vezethet a katolikus egyházban.