Trump alelnöke Ukrajnába látogatott

Előre be nem jelentett látogatást tett Kijevben Mike Pence volt amerikai alelnök csütörtökön, fogadta Volodimir Zelenszkij ukrán államfő is – ezt maga Pence közölte az NBC News amerikai hírtelevíziónak adott interjúban.


A korábbi alelnök is versenybe száll azért, hogy a republikánus párt jelöltjeként elindulhasson a jövő évi amerikai elnökválasztáson.

Június elején indította el az elnökjelöltségért folytatott kampányát, és az ukrán fővárosban adott interjúban kiemelte: kijevi látogatása „megacélozta eltökéltségét, hogy hozzájáruljon a határozott amerikai támogatás sürgetéséhez ukrajnai barátaink és szövetségeseink részére”.

Pence az első a republikánus párti elnökjelöltségért induló politikusok között, aki találkozott Zelenszkijjel a kampány során.

„Hiszem, hogy Amerika a szabad világ vezetője” – mondta Pence az NBC Newsnak. „De az, hogy magánemberként idejöttem, és első kézből láthattam az ukrán katonák hősiességét, akik az erdőkben tartották a frontot, láthattam az emberek hősiességét itt Irpinben, akik visszatartották az orosz hadsereget, láthattam családokat, akiknek az otthonait szó szerint lőtték a lelkiismeretlen és provokálatlan orosz invázió közepette – ez csak megerősít abban, hogy megtegyem a magam részét, és továbbra is erős amerikai támogatást kérjek ukrán barátaink és szövetségeseink számára.” – mondta Pence.

Zelenszkij egyik főtanácsadója, Mihajlo Podoljak szerint Pence „teljesen világosan megérti, hogy mi Oroszország”.

„Mélyen megérti Oroszországot, és mélyen megérti ennek a konfliktusnak a természetét, hogy nem területekről, nem üzletről, semmiről sem szól, kivéve a legfontosabbat… azokat az értékeket, amelyekért az Egyesült Államokat létrehozták” – mondta Podoljak, megnevezve a „szabadságot, a versenyt és a demokráciát”.

Az ukrajnai háborús erőfeszítések amerikai támogatásának jövője kérdéses, és azok a szavazók, akiket Pence a republikánus előválasztáson próbál megnyerni, nem szívesen segítenék az országot. Az NBC News legfrissebb országos felmérésében a republikánus párti előválasztók 52%-a mondta azt, hogy kevésbé támogatna olyan jelöltet, aki támogatja, hogy több pénzt és fegyvert küldjenek Ukrajnának, míg mindössze 28%-uk mondta azt, hogy inkább támogatná.

Napi Biden: az amerikai elnök szerint Putyin „vesztésre áll az iraki háborúban”

Kínos.