Mégsem kémkedett a kínai kém-lufi?

Nem gyűjtött hírszerzési információkat az a kínai léggömb, amelyet még februárban lelőttek az Egyesült Államok légterében – közölte a Pentagon helyi idő szerint csütörtökön.


Az amerikai védelmi minisztérium szóvivője utalt rá, annak idején a léggömb hírszerzési képességi indították a döntéshozókat arra, hogy lelőjék a légieszközt.

Ugyanakkor az azóta eltelt időszak vizsgálatai nem igazolták a feltételezést, s a léggömb „nem gyűjtött hírszerzési információkat, miközben áthaladt, átrepült az Egyesült Államok felett” – nyilatkozta Pat Ryder dandártábornok.

Az emlékezetes és világszerte nagy visszhangot kiváltó eset jelentősen rontott Washington és Peking amúgy is mélyponton lévő viszonyán, s az állítólagos kémléggömb lelövése miatt halasztották el akkor Antony Blinken amerikai külügyminiszter első pekingi látogatását.

Peking mindvégig azt állította, hogy „ágyúval lőttek verébre”, és hogy egy a szél által eredeti útvonaláról letérített polgári hasznosítású, meteorológiai célokat szolgáló léggömbről volt szó.

Lelőtte a kínai léggömböt az amerikai haderő — videó

Az élő közvetítés szerint az amerikai megfogalmazásban kínai „kémballon” helyi idő szerint nem sokkal délután fél 3 után süllyedni kezdett az Atlanti-óceán felett.