A franciaországi zavargók megrongáltak egy holokauszt-emlékművet

Június 29-én, csütörtökön felvonulást szerveztek Nanterre-ben a rendőrségi lövöldözésben megölt tinédzser tiszteletére. A „deportálás és az ellenállás mártírjainak” emlékművét megrongálták, és egy személy megpróbált felgyújtani egy francia zászlót – számolt be a francia Valeurs Actuelle. 

Két nappal a fiatal Nahel halála után, akit egy rendőr ölt meg, miután megtagadta, hogy engedelmeskedjen, most csütörtökön menetet szerveztek Nanterre-ben. A városban mintegy 6000 ember gyűlt össze, hogy lerója kegyeletét a 17 éves fiatalember előtt.

A gyűlés margójára több személy vonult a deportálás és az ellenállás mártírjainak emlékműve elé.

Ott egy személy megpróbálta felgyújtani az emlékmű előtt lebegő francia zászlót az árbocról, mielőtt az emberek közbeléptek, hogy lebeszéljék róla.

Ez azonban nem volt elég ahhoz, hogy megakadályozza magának az emlékműnek a megrongálását.

Az emlékműre a ” rendőrsöpredék Sainte-Soline-tól Nanterre-ig ” feliratokat graffitizték.

A városban a Nelson-Mandela téren is erőszak tört ki. Több épületet megrongáltak, valamint útjelző táblákat döntöttek le jelentette a Le Monde. Több autót is felgyújtottak a városban.

A European Jewish Congress (Európai Zsidó Kongresszus) elítélte az esetet:

„Igazán elborzasztó látni, hogy Nanterre-ben a deportálás mártírjainak emlékművét megrongálták. A holokauszt áldozatainak emléke iránti tiszteletlenségnek ezt a szégyenletes tettét egyértelműen el kell ítélni, és a felelősöket felelősségre kell vonni.”

Tüntetők borították lángba Franciaországot egy arab fiatal lelövése után

„Polgármesteri hivatalokat, iskolákat, rendőrőrsöket gyújtottak fel, támadtak meg” – mondta Gérald Darmanin, francia belügyminiszter.