Önmérsékletre szólította fel Izraelt és a palesztinokat az ENSZ BT

Önmérsékletre szólította fel Izraelt és a ciszjordániai palesztinokat az ENSZ Biztonsági Tanácsa kedden a palesztin területen újonnan kiéleződött feszültség miatt.

A 15 tagú testület közleménye szerint

„olyan intézkedésekre van szükség az izraeli és a palesztin hatóságok részéről, amelyek képesek a békés egymás mellett élés helyreállítására és a fegyveres erőszak további eszkalációjának megakadályozására”.

Továbbá mindkét felet felszólították a terrorizmus minden formájának elítélésére és a nemzetközi jog betartására.

A Biztonsági Tanács elnöki posztját júniusban betöltő Lana Zaki Nusszejbeh, az Egyesült Arab Emírségek ENSZ-nagykövete a testület nevében mindkét felet arra szólította fel, hogy tartózkodjon az egyoldalú lépésektől. Hozzátette, hogy az erőszakos cselekmények elkövetőinek felelniük kell a tetteikért.

A BT egyebek között arra reagált, hogy izraeli katonák múlt szombaton Jeruzsálem északi városrészében lelőttek egy fegyveres palesztin férfit, aki tüzet nyitott egy izraeli ellenőrző pontra, Ciszjordániában pedig izraeli telepesek támadtak rá a telepek építése ellen tiltakozó palesztin lakosokra. A múlt hét folyamán mintegy húsz, többségében palesztin halálos áldozata volt Ciszjordániában a fegyveres összecsapásoknak.

Izrael 1967-ben, a hatnapos háborúban foglalta vissza Júdea-Szamáriát (Ciszjordánia) Jordániától, mely 1948 óta tartotta megszállás alatt. A Pest megyénél is kisebb területen jelenleg körülbelül 2,2 millió arab, és közel 700 ezer zsidó él. Az övezetet 1995-ben az Oslo-i rendezési megállapodások keretében három zónára osztották: az A zónát teljes egészében a Palesztin Hatóság ellenőrzi, a B zóna közös izraeli-palesztin fegyveres és palesztin polgári ellenőrzés alatt áll, a C zónát pedig teljeskörűen Izrael igazgatja. A zsidó települések a kizárólagos izraeli ellenőrzés alatt álló C zónában találhatók.

Netanjahu: szükségünk van a Palesztin Hatóságra

Izrael felkészül a Mahmúd Abbász utáni napra – mondta az izraeli miniszterelnök egy zárt ülésen.