Netanjahu lemondását várta a volt izraeli rendőrfőnök

Az izraeli jobboldal kezdettől fogva azt állítja, hogy Netanjahu megvádolása a baloldal kísérlete volt arra, hogy eltávolítsa őt a politikából, és miután ez nem sikerült, a megválasztott kormány igazságügyi reformjának erőszakos ellenállása vált a kormány megbuktatásának eszközévé. Roni Alsheikh volt izraeli rendőrfőnök szerda reggel megerősítette ezt a tézist, amikor a Katonai Rádióban kommentálta a Netanjahu perét.

„Azt vártuk, hogy lemond a pozíciójáról, amikor vádat emeltek ellene, hogy a párt azt mondja neki, hogy az ország érdekében az a jó, ha lemond, és valaki más kerül hatalomra. Arra számítottunk, hogy követi Olmert precedensét”

– nyilatkozta Alsheikh.

Jiczhák Wasserlauf Negevért és Galileáért felelős miniszter megjegyezte:

„Roni Alsheikh nyilatkozata fényt, vagy talán sötétséget vet a bűnüldöző szervek tisztviselőinek téveszmés magatartására Netanjahu miniszterelnök perében. Azon kívül, hogy nyíltan kimondta, hogy ‘államcsínyt akartunk végrehajtani’, lényegében mindent elmondott”.

Betzalel Szmotrich pénzügyminiszter azt nyilatkozta: „Ez egy szomorú nap Izrael állam számára. Itt több párt összefogott, hogy legyőzze a demokráciát és puccsot hajtson végre”.

Szmotrich hozzátette:

„Olyan tisztviselők és volt parancsnokok, akik hivatali idejük alatt megpróbáltak lépéseket tenni a [választott] kormány megváltoztatására, és kudarcot vallottak, összefogtak, és most megpróbálják legyőzni az izraeli választók szavát. Ezúttal is kudarcot fognak vallani. Izraelben a bűnüldözési és igazságszolgáltatási rendszer átalakításra szorul, mi vezetjük ezeket a reformokat, hogy megakadályozzuk az ilyen antidemokratikus lépések megismétlődését a jövőben. Nem hagyjuk, hogy ellopják az izraeli demokráciát”.

Ofir Akunis Likud-párti miniszter azt mondta: „Ma reggel Izrael polgárai keserű igazsággal szembesültek: itt egy olyan kísérlet történt, amely nem sikerült, nem megfelelő eszközökkel, egy az izraeli közvélemény által megválasztott miniszterelnök leváltására. Ahogy korábban is mondtam, és az új leleplezések fényében, a tárgyaláson belül és kívül, beleértve ezt az interjút is: Netanjahu perét le kell állítani.” .

Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter is elítélte a nyilatkozatot, mondván: „Alsheikh ma elismerte, hogy megpróbált államcsínyt végrehajtani a vizsgálatok és a vádemelés révén. Nem törődik a demokráciával, nem törődik a törvénnyel, és csak annyit akart, hogy demokratikus választásokon megválasztott miniszterelnököt nem demokratikus eszközökkel eltávolítsa. Nem csoda, hogy annyira félnek az igazságügyi reformtól, amely elveszi a hatalmat az oligarcháktól, és végre visszaadja azt a népnek”.

Netanjahu: szükségünk van a Palesztin Hatóságra

Izrael felkészül a Mahmúd Abbász utáni napra – mondta az izraeli miniszterelnök egy zárt ülésen.