Rasszizmus elleni törvényben védenék meg az ortodox zsidókat a támadásoktól

A rasszizmus elleni izraeli törvénybe illesztenék a szigorúan ortodox, háredi közösség tagjait érő támadásokat vagy az arra való felbujtást. A módosítás célja, hogy gátat vessen a hárediek elleni incidenseknek Izraelben – írja a zsido.com.

A tervezetet az askenázi háredieket képviselő Tóra Zsidósága párt két képviselője, Mose Gafni és Jicchák Pindrusz nyújtotta be. Már az előző, Benet-Lapid kormány idején megpróbálkoztak egy hasonló indítvánnyal, de akkor – ellenzékből – nem jártak sikerrel. Most a koalíció tagjaként kérésük elfogadását remélik.

Jelenleg csak akkor alkalmazzák a rasszizmus elleni törvényt, ha valakit bőrszíne vagy nemzeti-etnikai hovatartozása miatt ér hátrányos megkülönböztetés vagy támadás. Mivel a hárediek nem esnek e kategóriákba, eddig nem védte őket külön törvény az inzultusoktól.

„Az utóbbi időben egyre többen uszítanak a háredi közösség ellen. Különösen súlyosnak tartjuk, amikor megválasztott képviselőktől látjuk ezt, akik ezzel a társadalom megosztására törekszenek, így növelve népszerűségüket az ország egész lakosságának kárára. Emellett az efféle viselkedés elfogadottá teszi a hárediek elleni gyűlölködést a közbeszédben”

– jelentette ki Pindrusz.

„A közelmúltban egy parlamenti képviselő durván uszított a háredi közösség ellen, ami miatt az államügyésznél tettünk panaszt rasszizmus vádjával. Ő elutasította ezt, mert hivatkozása szerint a rasszizmus elleni törvény csak arra vonatkozik, ha valakit bőrszíne vagy nemzeti-etnikai hovatartozása miatt támadnak, és a hárediek nem tartoznak e csoportokba. Ez így van, ám a hárediek nagyon is jól megkülönböztethetőek a társadalom többi tagjától sajátos öltözködésük és életmódjuk miatt, ezért rájuk is vonatkoznia kellene a törvénynek. Ideje, hogy gátat szabjuk egyes politikusok és médiaszemélyiségek veszélyes uszításának. Nincs még egy olyan társadalmi csoport Izraelben, melyet annyi támadás érne, mint a háredieket. Égető szükség van tehát a törvény kiterjesztésére, hogy felelősségre lehessen vonnia közösségünk ellen gyűlölködőket. A háredi közösség nem szabad préda!”

– tette hozzá a képviselő.