Antiszemita incidensek a holland sportvilágban

Tavaly összesen 155 antiszemita incidenst jelentettek a CIDI-nek, a zsidók jogaiért küzdő egyesületnek. Ez kevesebb, mint 2021-ben és 2019-ben, amikor több mint 180 incidenst jelentettek, de több, mint 2020-ban és 2018-ban. Mindkét évben 135 antiszemita incidens történt – közölte a csoport hétfőn.

A CIDI szerint tavaly több antiszemitizmusról érkezett jelentés a sportvilágban, különösen a labdarúgásban. A katari világbajnokság alatt például különböző incidensek történtek, és az amstelveeni Maccabi zsidó sportklubot is rendszeresen antiszemita módon kezelték az ellenfelek.

Emellett megnőtt az antiszemita graffitikről és vandalizmusról szóló bejelentések száma is. Egy zsidó gyermekek deportálására emlékeztető emléktáblát megrongáltak, és horogkereszteket rajzoltak egy zsinagógára.

A CIDI azt szeretné, ha a közösségi médiavállalatok ennek megfelelően járnának el, ha ilyen esetek merülnek fel az interneten, továbbá a büntetőügyek gyorsabb elbírálását és az antiszemita incidensek pontosabb nyilvántartását követeli a rendőrségtől.

A CIDI továbbá arról számol be, hogy az incidensek az egész országra kiterjedtek, és az év folyamán történtek.

„Az elmúlt évek általános tendenciáját vizsgálva megállapíthatjuk, hogy az antiszemitizmusról szóló bejelentések száma hullámokban nőtt az egy évtizeddel ezelőttihez képest”

– közölte a CIDI.

A közösségi médiában történt incidensek nem szerepelnek a tanulmányban. Az antiszemitizmus azonban ott „tartós jelenség” – állítja a CIDI.

„Az olyan platformokon, mint a Twitter, a TikTok és a Telegram, az antiszemita kommenteket gyors ütemben posztolják, lájkolják és megosztják. A legtöbb esetben ezek az üzenetek egyszerűen megmaradnak, még a moderátorok és/vagy a tárhelyszolgáltatók értesítése után is”.

Kilőtt az antiszemita-incidensek száma Hollandiában

Hollandiában egyre jobban terjed az antiszemitizmus az ügyészség statisztikái alapján.