Egy amerikai katonai vezető nem jósol hosszú életet Prigozsinnak

A Wagner-csoport vezetőjének, Jevgenyij Prigozsinnak a sorsa heves találgatások forrásává vált, miután megegyezett Moszkvával, hogy száműzetésbe vonul.

„A ‘Trónok harca’ filozófiája érvényesül itt: James Stavridis nyugalmazott tengernagy a „Meet the Press” című vasárnapi műsorban való szereplése során úgy nyilatkozott a Prigozsin és a Kreml közötti megállapodásról.

„Most elszigetelődik attól a 35 000 harcostól, akik megvédték őt. Olyan, mint egy kígyó, akinek levágták a fejét a testéről”

– mondta a tengernagy.

Stavridis megjegyzései azután hangzottak el, hogy vasárnap kiderült, hogy Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője megegyezett Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, hogy Fehéroroszországba vonul száműzetésbe az orosz erők elleni rövid felkelés után.

Stavridis azonban megkérdőjelezte, hogy a befolyásos vezetőnek hosszú távon hasznára válik-e az alku, azzal érvelve, hogy Putyin a múltban szélsőséges intézkedéseket foganatosított a potenciális politikai ellenségekkel szemben.

„Őszintén szólva nem hiszem, hogy 60-90 napot kibírna, mert Putyin sötét szíve mélyén egy soha meg nem bocsájtó, soha nem felejtő ember”

– mondta Stavridis. „Mindent meg fog tenni, hogy bosszút álljon Prigozsinon.”