Donald Trump határozottan vezet Ron DeSantis előtt

Egy vasárnap közzétett új közvélemény-kutatás szerint a republikánus szavazók többsége Donald Trump volt elnökre tervez szavazni az előválasztáson.

Az NBC felmérése szerint a volt elnök a republikánus szavazók 51 százalékának elsődleges támogatását élvezi. Ez két ponttal magasabb, mint az Echelon májusi felmérése, és öt ponttal magasabb, mint az NBC áprilisi felmérése.

Trump legközelebbi kihívója, Ron DeSantis floridai kormányzó 22 százalékon áll, ami kilenc pont veszteséget jelent az áprilisi felméréshez képest, de hárompontos nyereséget az Echelon felméréséhez képest.

Ha az első és a második választásra leadott szavazatokat összevonjuk, Trump 63, míg Desantis 53 százalékon áll.

Biden elnökkel összehasonlítva azonban a volt elnök négy pontot veszített az áprilisi felmérés óta, 45 százalékon áll Biden 49 százalékával szemben. Az NBC szerint ez a felmérés hibahatárán belül van.

DeSantis kormányzó holtversenyben áll Biden elnökkel, mindketten 47 százalékot kaptak.

Donald Trump ellen két vádirat van folyamatban, az egyik New Yorkban, mert állítólag hallgatási pénzt fizetett a pornósztár Stormy Danielsnek, a másik pedig egy szövetségi vádiratban, amely titkos dokumentumok nem megfelelő kezelésével vádolja, miután az FBI rajtaütött a Mar-a-Lago-i birtokán. A Harvard Harris múlt héten közzétett közvélemény-kutatása szerint az amerikaiak 55 százaléka szerint a vádak politikai indíttatásúak, 50 százalékuk pedig úgy véli, hogy a vádak politikailag segítik őt.

A Harvard Harris felmérése azt is kimutatta, hogy Trump volt elnök hat százalékpontos előnnyel vezet Biden elnökkel szemben.

Akkor az NBC felmérése azt mutatta, hogy az amerikaiak 68 százalékának komoly aggályai vannak Joe Biden mentális képességeivel kapcsolatban, hogy képes lesz-e ellátni elnöki feladatait, míg Trumpról 55 százalék mondta ugyanezt.

A többi republikánus előválasztási jelölt közül Mike Pence volt alelnök 6, Chris Christie 5, Nikki Haley 4, Tim Scott 3, Vivek Ramaswamy 3, Isa Hutchinson pedig 2 százalékot kapott.

Kilőtt Trump támogatottsága a republikánusok körében

A FoxNews publikálta új közvéleménykutatásának eredményeit.