Victor Davis Hanson: Egyre több amerikai nem kér a woke ideológiából

A Covid, George Floyd és Trump után kezdenek felébredni az amerikaiak.

A történész szerint a progresszívok wokeness-t az elnyomottak koalíciójának újjáalakulásaként képzelték el.

„Azok, akik állítólag a hagyományos Amerika áldozatai, „interszekcionális” szolidaritást találnak áldozattá válásukban az állítólagos szexizmus, rasszizmus, homofóbia, transzfóbia és más állítólagos amerikai bűnök miatt, amiket a múltban vagy a jelenben követett el Amerika. Az úgynevezett fehér férfi heteroszexuális osztályt kollektíven felelőssé kellett tenni a fehér „düh”, „felsőbbrendűség” és „kiváltság” bűnös hármasáért” – írja Hanson.

A szerző szerint az osztálybeli megfontolások nem számítanak, egy fekete milliárdos áldozata a fehér bűnöknek, míg az Appalache-hegység elszegényedett bányászvárosának fehér lakói bűnösök.

„Ez a felülről irányított tervezet hatalmas, több milliárd dolláros jóvátételeket tartalmazna a feketéknek. Az összes áldozat egy zöld New Deal köré tömörülne, amely magas energiaköltségeket írna elő a fosszilis tüzelőanyagok fogyasztásának visszaszorítása érdekében” – írja Hanson.

Az új polgárjogi harc pedig a transzokról szólna.

„Mégis, a woke ébredés szivárványos szövete most foszladozik – és ennek számos oka van.

Először is, a woke a COVID-járvány, a pusztító lezárások, a George Floyd halálát követő 120 napos erőszakos zavargások és fosztogatások, valamint a Trump-szindróma évekig tartó tökéletes vihara után indult be. E katalizátorok többsége már lecsengőben van. Az átmenetileg zavart amerikaiak lassan felélednek. A

kómában fekvők milliói ébrednek fel a normalitásra – és nem ismerik fel saját országukat.

Kettő: a woke retrográd, reakciós és civilizációellenes. A jogi kódex dekriminalizálása, a rendőrség finanszírozásának megszüntetése, a normák alkalmazásának elmulasztása a hajléktalanokkal szemben és a meritokrácia lerombolása mind-mind kiüresítette a nagyvárosokat. (…)

Három: a modern Amerikában az osztály ma már sokkal pontosabb mérőszáma az elnyomásnak, mint a faj vagy a nem.

Egy dolog korlátozni a fosszilis tüzelőanyagok fejlesztését, ha a felső egy százalékos jövedelemkategóriába tartozol, és egészen más, ha napi 80 kilométert ingázol egy használt autóval. Ha jóvátételről van szó, akkor miért Eric Holdert vagy Al Sharptont (demokrata politikusok) kell bevonni, de a szegény spanyolajkúakat, ázsiaiakat és szegény fehéreket miért nem? – teszi fel a kérdést a szerző.

Joshua Mitchell: Kína miatt érhet véget az amerikai identitáspolitika

A politikai filozófus a Neokohnnak elmondta, hogy milyen szerepet játszik a bűn az identitáspolitikában, ás mi a közös a puritanizmusban és a woke-ban. Hajdú Tímea interjúja.

„Négy: a vallások is a faji hovatartozás fölé kerekednek.

A michigani muszlim-amerikai közösségek nem akarják, hogy a gyerekek drag queen show-kat lássanak, vagy hogy a Pride-zászló az amerikai zászlóval egyenrangúan lobogjon. A Los Angeles-i katolikus spanyolajkú közösség kevéssé tolerálja a Los Angeles Dodgers-meccsek előzeteseihez hasonló, rémületes keresztényellenes motívumokat”.

Öt, a wokeizmus öngyilkosság. Még a tökéletes érettségi pontszámmal és 4,0 átlaggal rendelkező woke építészek gyermekeit is elutasítják faji alapon az áhított Ivy League iskolákban.

Sem a Beverly Hills-i kúriák, sem a Presidio Heights-i birtokok nem minősülnek szentélynek az erőszakos bűnözők elől, akiket a woke ügyészek most felmentenek a jogi következmények alól.

A legmenőbb hollywoodi hírességek hamarosan elveszítik a filmszerepeket, és faji alapon kizárják őket a filmes díjakból.

Hatodszor, a wokeizmus az amerikai erőforrások veszélyes elvonása.”

A szerző rámutat, hogy Egyesült Államok támogathatta a nemi tanulmányok programjait, lobogtathatott pride-zászlókat, és dicsekedhetett a kabuli George Floyd-festményekkel. De eközben a hadserege az elmúlt fél évszázad legmegalázóbb vereségét szenvedte el, amikor kivonult Afganisztánból, és dollármilliárdok értékű halálos fegyvereket hagyott hátra a terroristáknak.

„A mi elitünk azon dolgozik, hogy betiltsa a bőséges földgázt, támogatja a transznemű aktivizmust külföldön, és előadásokat tart a szexuális identitásról a hadseregben. Kína elitje szén- és atomerőművek tucatjait építi, és megduplázza haditengerészetének méretét, miközben Tajvan bekebelezésére készül.

Az amerikaiak elutasítják a wokeizmust, mert végre rájönnek, hogy ha nem teszik, nem marad civilizációjuk”

– zárja Victor Davis Hanson.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

A legtöbb amerikai a terápiás hitvallásban hisz — Matthew Schmitz a Neokohnnak

A szerző a Neokohnnak beszélt a „terápiás hitvallásról”, amely áthatja az amerikaiak hozzáállását a kultúrharchoz, Biden támogatásáról az LMBTQ ügyek iránt, és Trump esélyeiről. 

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.