50 ezer látogatót várnak a rebbe sírjához halálozási évfordulója alkalmából

Menachem Mendel Schneerson, a hetedik lubavicsi Rebbe 29 éve, Támuz harmadik napján halt meg. A Chábád arra számít, hogy a hét folyamán mintegy 50 ezer látogató érkezik az Ohelbe, a Rebbe és apósa, József Jitzchak Schneersohn, a hatodik Rebbe Queensben található temetkezési helyére.

A Chábád hivatalos Twitter-kezelője a néhai Rebbét „a modern történelem legbefolyásosabb rabbijának” nevezte, hozzátéve: „Élete, bölcsessége és tanításai továbbra is számtalan embert inspirálnak világszerte”.

Yisroel Bernath rabbi, a montreali Concordia Egyetem káplánja posztolt egy fotót, amelyen hétéves korában találkozik a Rebbével.

„Bár az idő eltelt, a Rebbe jelenléte továbbra is érezhető, tanításai továbbra is vezetnek minket, és meglátásai mélyen visszhangoznak” – írta Bernath. „A Rebbe megtanított minket arra, hogy a judaizmus nem egy mindent vagy semmit tétel. Minden egyes micva,” jó cselekedet, „önmagában egy univerzum”.

Dovid Bashevkin rabbi, az NCSY – az Ortodox Unió ifjúsági mozgalmának – oktatási igazgatója és a Yeshiva Egyetem professzora szintén megosztotta a Rebbe egyik tanítását.

„Ha tudod az alefet, tanítsd az alefet” – tweetelte. „A Rebbének, akinek ma este van a yahrzeitja, nem voltak követői – vezetőket teremtett, felhatalmazva mindannyiunkat, hogy tanítókká váljunk, és megosszuk isteni szikránkat a világgal”.

Támuz, a forróság hónapja

A nagy középkori tóramagyarázó, Rási szerint a hónap neve forróságot jelent, ami megfelelő név az év legforróbb időszaka számára.