Visszautasították az oroszok a fiatal amerikai újságíró fellebbezését

Az orosz-zsidó szülőkkel rendelkező Wall Street Journal riporter tagadja a kémkedés vádját.

Evan Gershkovich amerikai riporter csütörtökön elvesztette legújabb fellebbezését egy moszkvai bíróságon.

Lynne Tracy amerikai nagykövet, akit nem engedtek be a tárgyalásra, a tárgyaláson kívül újságíróknak azt mondta, hogy „rendkívül csalódott” a döntés miatt.

Dicsérte a 31 éves Gershkovichot „figyelemre méltó erejéért és rugalmasságáért”, és megismételte az Egyesült Államok álláspontját, miszerint az ellene felhozott vádak alaptalanok.

„Ő egy ártatlan újságíró, aki újságírói tevékenységet folytatott, és akit jogtalanul tartottak fogva. Az ilyen túszdiplomácia elfogadhatatlan” – mondta Tracy.

A Kreml szerint Gerschkovicot „tetten érték” az uráli Jekatyerinburgba tett útja során, ahol az FSZB biztonsági szolgálat szerint katonai titkokat próbált megszerezni. Ezt a WSJ tagadja, és a Kreml sem állt elő semmiféle bizonyítékkal, hogy ezt az állítást alátámassza.

A riporter szülei, Mihail Gershkovich és Ella Milman, akik 1979-ben hagyták el a Szovjetuniót az Egyesült Államokba, a bíróságon voltak, hogy támogassák fiukat.

Ezt követően anélkül távoztak, hogy beszéltek volna az újságírókkal.

A kék farmert és fekete pólót viselő Gershkovich egy üvegdobozban állt, és mosolygott a riporterekre, akiknek rövid időre engedélyezték, hogy filmezzék őt az eljárás kezdete előtt. Fellebbezett a moszkvai Lefortovo börtönben tartott fogva tartása ellen a tárgyalása előtt, amelynek időpontját még nem tűzték ki.

Emma Tucker, a Wall Street Journal főszerkesztője a meghallgatás előtt azt mondta a BBC-nek, hogy nem fűz nagy reményeket a fellebbezéshez, de fontos, hogy végigmenjen a jogi eljáráson.

Áprilisban a bíróság elutasította Gershkovich ügyvédeinek korábbi kérését, hogy helyezzék házi őrizetbe, egyezzenek bele mozgásának korlátozásába, vagy helyezzék óvadék ellenében szabadlábra.

Tracy nagykövet elmondta, hogy Washington követeli Gershkovich és Paul Whelan, egy volt amerikai tengerészgyalogos azonnali szabadon bocsátását, akit 2018-ban tartóztattak le Oroszországban, és 2020 júniusában kémkedés vádjával 16 évre bebörtönöztek.

A Wall Street Journal riporterük elengedését követeli az oroszoktól

Ez az első alkalom a hidegháború óta, hogy az oroszok egy újságírót vádolnak kémkedéssel.