Különlegesen kötődik az egyik Atlanti-óceában eltűnt utas a Titanic-hoz

Stockton Rush, az OceanGate vállalat elnöke, és a Titanic-turistautak szervezője különleges szálakkal kötődik az 1912-es tragédiához. 

Az Egyesült Államok parti őrségének Boston-központú (First Coast Guard District) regionális mentési koordinátora közölte, további hajókat és eszközöket vetnek be, hogy megtalálják az 5 emberrel vasárnap víz alá merült búváreszközt, amely a Titanic mintegy 4 ezer méter mélyen fekvő roncsaihoz akart leereszkedni. A turisztikai célokra használt búvárhajó, a Titan fedélzetén tartózkodott a tulajdonos Oceangate tengeri kutatóvállalat alapítója, egy brit felfedező, egy francia búvár, valamint egy gazdag pakisztáni üzletember és fia.

Stockton Rush felesége Wendy Rush, aki közvetlen leszármazottja a Titanic két eredeti utasának.

Rush ugyanis ükunokája Isidor Straus zsidó mágnásnak és feleségének Idának, akik a hajó leggazdagabb utasai közé tartoztak.

Isidor Straus a Macy’s bevásárlóközpont társtulajdonosa volt, és történetük szerepel az 1997-es James Cameron filmben is.

Az elsüllyedés éjszakáján az idős Isidort és Idát látták a 8-as mentőcsónak közelében állni Ida szobalánya, Ellen Bird társaságában.

Bár az illetékes tiszt hajlandó volt megengedni Isidornak, hogy a nőkkel együtt a mentőcsónakba szálljon, Isidor Straus ezt megtagadta, amíg a nők és a gyerekek még a hajón maradtak. Sürgette Idát, hogy szálljon fel, de ő visszautasította, mondván: „Sok éve együtt élünk. Ahová te mész, oda megyek én is.”

Ezt az esetet számos szemtanú látta a mentőcsónakban és a fedélzeten egyaránt. Strausékat utoljára karonfogva látták állni a fedélzeten. Mindketten meghaltak azon az éjszakán.

Ükunokájuk Wendy Rush maga is három alkalommal leereszkedett a Titanic roncsaihoz.

(The Jerusalem Post)