Bemutatták a legújabb izraeli kémrepülőgépet

Alig néhány hónappal a hadrendbe állítása előtt az Izraeli Légierő (IAF) és az Israel Aerospace Industries szerdán hivatalosan is bemutatta Párizsban az új izraeli lopakodó repülőgépet, a „MARS2 ELI-3150”-et – írja a Ynet.

Az IAF új repülőgépe jelenleg a Nevatim légibázison lévő Nahshon századnál állomásozik, és az „Oron” nevet kapta.

A szakértők több milliárd dollárra becsülik a repülőgép beszerzési árát.

Az új repülőgépet stratégiai hírszerzési feladatokra tervezték, ennek érdekében fejlett kamerákkal és lehallgatási képességekkel rendelkezik, és ami a legfontosabb, innovatív mesterséges intelligencia technológiákat és algoritmusokat használ, amelyekkel hatalmas mennyiségű adatot lehet percek alatt feldolgozni.

Mindezek célja, hogy a repülőgép pontos és naprakész hírszerzési képeket adjon, és azt gyorsan továbbítani lehessen az illetékeseknek,

amelynek eredményeként a parancsnoki központok és a katonai vezetők valós idejű hírszerzési információkat kapnak a repülőgép fedélzetén lévő tisztektől.

Az Oronra telepített felderítő és megfigyelő rendszereket továbbfejlesztették, jelentősen javítva a különböző hírszerzési információk felderítésére és osztályozására vonatkozó képességeit, mind a tengeren, mind a szárazföldön (az Oron fejlesztése egy évtizeden át tartott).

A repülőgép képes mozgó és álló objektumok azonosítására egyaránt, sőt parancsnoki központként is szolgálhat arra az esetre, ha „terepről” kell irányítani nagyszabású katonai műveleteket.

A gépet gyártó ELTA-Systems egy bemutató videót is készített az Oronról:

IAI-ELTA Systems Ltd. – MARS 2 MMA Reconnaissance and Surveillance System (ELI-3150 )

IAI ELTA’s MARS2 is a turnkey Multi-mission Intelligence, Surveillance, Target Acquisition, and Reconnaissance (ISTAR) solution for air-to-ground requirements. The ISTAR functionalities, based on operationally proven in-house sensors and mission systems, are customized and conformed into high-performance business jets to fully accommodate customers’ precise requirements.

Vadonatúj légvédelmi rendszert mutatott be Izrael

A SkySonic-nak a hiperszonikus ballisztikus vagy cirkáló rakéták elfogása sem jelent gondot.