Ennyit az amerikai-kínai enyhülésről: Biden lediktátorozta a kínai elnököt

Joe Biden amerikai elnök kedden „diktátornak” nevezte Hszi Csin-ping kínai elnököt – jelentette a Reuters.

Biden megjegyzései, amelyeket egy kaliforniai adománygyűjtésen tett, egy nappal azután hangzottak el, hogy Antony Blinken külügyminiszter találkozott Hszivel a kínai útja során, amelynek célja a két ország közötti feszültség enyhítése volt.

„Hszi Csin-ping azért volt nagyon feldúlt, amikor lelőttem azt a léggömböt, amely két doboznyi kémfelszereléssel volt teli, mert nem tudta, hogy ott van” – mondta Biden az adománygyűjtő rendezvényen.

„Ez nagyon kínos a diktátorok számára. Amikor nem tudják, hogy mi történik. Annak [a léggömbnek] nem ott kellett volna lennie, ahol volt. Letért a pályájáról”

– tette hozzá Biden.

Biden ezzel arra a kínai kémballonra utalt, amelyet februárban lőttek le az Atlanti-óceán felett.

Blinken a tervek szerint nem sokkal az incidens után Kínába látogatott volna, de a kémballon felfedezése miatt elhalasztotta a látogatást.

A hétfői találkozó során Blinken és Hszi megállapodtak abban, hogy stabilizálják a Washington és Peking közötti éles rivalizálást, hogy az ne fajuljon konfliktusba, de nem sikerült nagyobb áttörést elérni a külügyminiszter kínai látogatása során.

Maga Biden hétfőn azt mondta, hogy szerinte a két ország közötti kapcsolatok jó úton haladnak, és jelezte, hogy Blinken útja során előrelépés történt.

Kína és Amerika távolságtartóan közeledne

A nyílt kommunikációs csatornák fenntartása mellett érvelt vasárnap Pekingben Csin Kang kínai külügyminiszterrel folytatott megbeszéléseim Antony Blinken amerikai külügyminiszter a tévedések kockázatának csökkentése érdekében.