Nemzetközi terrortalálkozót tartottak Teheránban

Ebrahim Raiszi iráni elnökkel és Hoszein Amirabdollahiánnal, a síita állam külügyminiszterével egyeztetett hétfőn Teheránban a Hamász és az Iszlám Dzsihád palesztin terrorszervezetek vezetői.

A külügyminiszter Zijád en-Nahalával, az Iszlám Dzsihád főtitkárával tartott megbeszélését követő sajtótájékoztatón felszólította az iszlám országokat, „lépjenek fel a cionista rezsim bűntettei ellen”, és megbékélést sürgetett az egymással szemben álló palesztin frakciók között – jelentette az IRNA iráni állami hírügynökség.

Míg a Hamászt vezető Iszmaíl Hanije hétfőn, Nahala már a múlt héten az iráni fővárosba érkezett, ahol Raiszi mellett az ország legfelsőbb vallási és politikai vezetőjével, Ali Hamenei ajatollahhal is megbeszélést tartott.

Az egyeztetéseket követően Raiszi arra figyelmeztetett, Izrael pusztán azért igyekszik normalizálni kapcsolatait a közel-keleti országokkal, hogy

„megtörje a palesztinok azon törekvését, hogy felszabadítsák a megszállt területeket”.

Hozzátette: a kapcsolatok felvétele semmiféle előnnyel nem jár a régiónak, s míg a palesztin nép „minden korábbinál nagyobb egységbe forrt össze”, az izraeli társadalom soha nem volt ilyen megosztott.

Izrael 2020 óta – az Egyesült Államok közvetítésével – az Egyesült Arab Emírségekkel, Bahreinnel, Marokkóval és Szudánnal normalizálta diplomáciai kapcsolatait, Raiszi múlt heti, latin-amerikai körútja pedig azt bizonyítja, hogy Teherán képes volt szembeszállni a Washington által rárótt szankciókkal.

Nahala a maga részéről megköszönte Teherán támogatását, és kiemelte, hogy Irán kulcsszerepet játszik a régióban és nemzetközi téren is.

Ami sok, az sok! — Dzsihád apologéták az ENSZ szolgálatában

A nemzetközi sóhivatal újfent bebizonyította, hogy tökéletesen alkalmatlan feladata ellátására. Vélemény.