„Ez a nemzetközi jog megsértése” – már megint Izraelt okítja az ENSZ-főtitkár

Antonio Guterres-t „mélységesen nyugtalanítja” az izraeli kormány döntése.

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár hétfőn csatlakozott az Izraelt bírálók sorához, miután az izraeli kormány jóváhagyott egy határozatot, amely lehetővé teszi 4500 új otthon jóváhagyási folyamatának felgyorsítását Júdea és Szamária zsidó településein.

Guterres helyettes szóvivője közleményében azt írta, hogy a főtitkárt „mélységesen nyugtalanítja az izraeli kormány tegnapi döntése a településrendezési eljárások módosításáról. A módosítások várhatóan felgyorsítják az izraeli telepítési tervek előrehaladását a megszállt Ciszjordániában (Júdea és Szamária), beleértve Kelet-Jeruzsálemet is. Mélységes aggodalommal tölti el az is, hogy az izraeli tervezési hatóságok várhatóan a jövő héten több mint 4000 telepeslakás-építési engedélyének elfogadását helyezték kilátásba”.

„A főtitkár megismétli, hogy a telepek a nemzetközi jog durva megsértését jelentik.

Jelentős akadályt jelentenek egy életképes kétállami megoldás és egy igazságos, tartós és átfogó béke megvalósítása előtt.

Ezeknek az illegális telepeknek a terjeszkedése a feszültségek és az erőszak egyik jelentős mozgatórugója, és elmélyíti a humanitárius szükségleteket. Tovább erősíti a palesztin területek izraeli megszállását, beavatkozik a palesztin földterületbe és természeti erőforrásokba, akadályozza a palesztin lakosság szabad mozgását, és aláássa a palesztin nép önrendelkezéshez és szuverenitáshoz való törvényes jogát” – tette hozzá a szóvívő.

Guterres továbbá „sürgeti Izrael kormányát, hogy állítsa le és vonja vissza ezeket a döntéseket, valamint hogy azonnal és teljes mértékben szüntesse be a megszállt palesztin területen folytatott telepítési tevékenységeket, és teljes mértékben tartsa tiszteletben az ezzel kapcsolatos jogi kötelezettségeit”. Felszólít továbbá arra, hogy tegyenek konkrét lépéseket a jordániai Akabában, illetve az egyiptomi Sarm al-Sejkben kiadott közös közleményben tett kötelezettségvállalások végrehajtására” – zárul a nyilatkozat.

Ami sok, az sok! — Dzsihád apologéták az ENSZ szolgálatában

A nemzetközi sóhivatal újfent bebizonyította, hogy tökéletesen alkalmatlan feladata ellátására. Vélemény.