A klímaaktivisták rasszizmusa

Ralph Schoellhammer osztrák közgazdász szerint az igazi válságot nem a klímaválság fogja okozni a fejlődő országokban, hanem a klímaaktivisták politikája. 

A szerző azzal kezdi a Newsweek hasábjain, hogy a szerinte nyugatiak még mindig nem vették tudomásul, hogy a világ számos része mennyire szegény.

„Az elektromosság, amely a fejlett világban mindenütt jelen lévő energiaforrás, továbbra is luxus marad több milliárd ember számára, akik nem voltak olyan szerencsések, hogy a 21. században az Egyesült Államokban vagy Németországban szülessenek.

Az egy főre jutó energiafelhasználásnak tízszeresére kellene nőnie Afrikában ahhoz, hogy elérje az 1965-ös németországi szintet, ezért emberek milliárdjai főznek családjuknak állati trágya elégetésével.

Ez a gyakorlat rendkívül egészségtelen légszennyezést és CO2-kibocsátást okoz, de sokak számára az éhezés egyetlen alternatívája” – írja a közgazdász.

A szerző leírja, hogy sokan azt állítják, hogy az klímaválság lesz a fő oka a jövőbeni élelmiszerhiánynak és a migrációs hullámok globális megugrásának.

Szerinte azonban ezeket a válságokat sokkal inkább az éghajlat-politika, mint az éghajlatváltozás okozza.

A közgazdász példaként említi a rossz politikára, hogy nemrég a Világbank jelentős tervezetet jelentett be, hogy Afrikát villamosítsa megújuló energiaforrásokkal – ami közismerten megbízhatatlan és időszakos áramforrás -, miközben egyidejűleg elutasította az atomenergia – a villamosenergia-termelés legmegbízhatóbb formája – felhasználásának támogatását.

„A 2022-es energiaválság megmutatta, hogy a fosszilis tüzelőanyagok egyáltalán nem járt le az ideje, és az olyan országok, mint Németország, minden falat energiát felvásároltak bármilyen áron a globális piacokon (miközben egyidejűleg beindították a szénerőműveket), és túllicitálták az olyan országokat, mint Pakisztán és Banglades, áramszüneteket, zavargásokat és nyomorúságot okozva az utóbbi két országnak” – írja Schoellhammer.

Példaként említi Srí Lanka esetét is, amely a nyugati elithez akart igazodni azzal, hogy tisztán biogazdálkodási módszereket vezetett be, és betiltotta a mesterséges műtrágyákat és növényvédő szereket. A szerző leírja, hogy mindössze egy év leforgása alatt az egykor rizstermelésében önellátó ország nem tudta többé ellátni saját lakosságát, ami arra kényszerítette a kormányt, hogy elképesztő áron importáljon élelmiszert, ami a szegényeket sújtotta a legjobban.

„Meglepő, hogy a Greta Thunberg által vezetett mozgalom, amely állandóan „az úgynevezett globális észak által elkövetett gyarmatosításról, imperializmusról, elnyomásról és népirtásról” beszél, teljesen hallgat arról a lassú népirtásról, amelyet a globális dél fog átélni, ha kiéheztetik a technológiából és a szükséges energiából”

– írja a közgazdász.

A szerző megjegyzi, hogy Afrika rendelkezik a világ megmaradt megműveletlen szántóterületének 65 százalékával, ami 2050-re 9 milliárd ember táplálására lenne elegendő. Ez a cikk szerint is azt jelenti, hogy megfelelő feltételek mellett Afrika egyedül is képes lenne ellátni nemcsak saját magát, hanem a világ népességét is.

„Úgy tűnik azonban, hogy mindez nem érdekli a nárcisztikus nyugati környezetvédőket, akik továbbra is azt az abszurd állítást hirdetik, hogy a világ legszegényebb régiói számára lehetetlen alkalmazkodni a változó éghajlathoz, és az egyetlen megoldás az északi gazdasági növekedés megállítása és a délről történő tömeges elvándorlás” – írja a közgazdász.

A szerző szerint ha a Nyugat nem változtat a hozzáállásán, akkor ők lesznek az igazi válság okozói és nem a természet erői.

A teljes cikk itt olvasható.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.