Homoszexuális haredinek kamuzta magát Izraelben egy férfi

A színészként dolgozó férfi a hatalmas felháborodást követően magyarázatot is adott tettére.

„Jákov Levy” büszke meleg haredi férfiként támogató nyilatkozatokat kapott, és több tízezer közösségi média követőre tett szert. Hagyományos ortodox ruhába öltözve részt vett a tel-avivi Pride-felvonuláson, ahol egy szivárványszínű zászlót lengetett, amelyen a „kóser” szó szerepelt.

Pénteken azonban rajongói megdöbbenve tapasztalták, hogy Levy nem is vallásos haredi, hanem valójában egy Erez Oved nevű izraeli színész által alakított karakter.

„Szégyellje magát”

– írta Daniel Atwood rabbi az eset kapcsán.

„Ez nagyon felzaklató mindenkinek, aki queer és ortodox, különösen ha haredinek nőtt fel”.

Oved egyik ismerőse elmondta, hogy fogalmuk sem volt róla, hogy van egy másik online alteregója.

„Erez a szokásos világi, meleg izraeli melegnek tűnik Tel-Aviv déli részéről, így elég furcsa volt, amikor rájöttem, hogy ő Jákov”

– mondta.

Többen is kifejezték a felháborodásukat a színész performansza miatt

„Én bedőltem neki. Annyira örültem, hogy láttam LMBTQ-reprezentációt a TikTok-on. És most ez csak elszomorít és feldühít” – mondta a JC-nek egy izraeli, akit megdöbbentett Oved színészkedése.

Amikor már Izrael sem elég befogadó a nyugati haladároknak

Páros lábbal állt bele Izraelbe a világ egyik legnagyobb meleg magazinja. Nem kellett volna. Vélemény.

A 29 éves Oved az Instagramon reagált az általa keltett felháborodásra.

„Szörnyű valóságban élünk” – írta a saját Instagram-fiókján is, hozzátéve: „Azért jöttem, hogy harcoljak és megpróbáljam megváltoztatni az emberek életét”.

A szombaton közzétett teljes nyilatkozatában azt mondta, célja az volt, hogy „pozitív változásokat” hozzon a világban.

Állítása szerint miután két évvel ezelőtt ő maga is coming outolt, rájött, hogy sokkal nehezebb lett volna, ha szigorúan ortodox családba születik.

„Úgy döntöttem, hogy készítek egy karaktert, egy hírnököt, aki szimbólum lehet mindazok számára, [akiknek] nehézségeik vannak. Bár humorosnak tűnik, de a célja az volt, hogy felhívja a figyelmet, és hangja legyen annak, hogy rendben van haredinek és melegnek lenni.”

Oved még a múlt héten Levy szerepében kijelentette, hogy az „álma”, hogy dokumentumfilmet készítsen az életéről. „Ha ismersz egy dokumentumfilm-rendezőt és/vagy producert, megköszönném, ha elküldenéd az e-mail címüket” – írta.

Májusban azt írta az Instagramon: „Kitettem egy dekorációt a szekrényemre – a Pride-zászlót, hogy emlékeztessem magam arra, milyen sötét volt az életem, mielőtt előbújtam volna, és milyen büszke és színes az életem ma.

Személy szerint mindenkinek ajánlom, hogy tegyen úgy, mint én!”.

Szombaton azonban már bocsánatot kérve Oved ragaszkodott ahhoz, hogy „soha nem állt szándékában megbántani vagy tiszteletlenül viselkedni senkivel”.

„Sajnálom, ha valakit megbántottam”

– tette hozzá.

Kiderült, milyen arányban támogatják a magyarok és izraeliek a melegházasságot

A Pew Research Center 24 országban mérte fel a melegházasság támogatottságát. Mutatjuk a számokat.