Váratlant léptek az oroszok: diplomáciai kirendeltséget nyitnak Jeruzsálemben

Az Orosz Föderáció beleegyezett, hogy Jeruzsálem központjában nagykövetségi kirendeltséget nyisson, cserébe a terület tulajdonjogáért.

Öt évvel azután, hogy az Egyesült Államok felavatta új jeruzsálemi nagykövetségét, Oroszország is követni fogja a példáját

írja az Israel Hayom.

A lap szerint Oroszország és Izrael egy titkos megállapodásban állapodott meg, hogy Jeruzsálem központjában orosz nagykövetségi kirendeltséget nyílik.

A Moshe Lion polgármester által vezetett jeruzsálemi önkormányzat és az orosz külügyminisztérium közötti megállapodásban Oroszország hivatalosan vállalta, hogy a Jeruzsálem központjában, egy konzuli kirendeltséget épít és működtet.

A város cserébe lehetővé teszi az oroszoknak, hogy egy 100 méter hosszú terület tulajdonosaként regisztráltassák magukat, amelyet a leendő diplomáciai létesítményhez vezető útnak használnak majd, továbbá megszünteti az Orosz Föderáció ellen minden keresetét és követelését, amely évek óta nem fizeti be a törvényben előírt adókat.

A diplomáciai komplexum konzuli szolgáltatásokat nyújt majd Jeruzsálem és környéke lakosainak, sőt diplomatáknak is otthont ad, így magasabb státusza lesz, mint egy konzulátusnak.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Az izraeli külügyminiszter szerint Jeruzsálembe költözhet a magyar nagykövetség

Eli Cohen Budapesten járva beszélt arról, hogy „Magyarország lehet az első európai uniós ország, amelyik nagykövetségét Jeruzsálembe költözteti”.