147 lubavicsi rabbit avattak fel egyszerre

New Jersey államban, a Morristownban működő Rabbinical College of America jesivában kapta meg rabbioklevelét 147, különböző országból származó fiatal, akik hosszú évek munkája nyomán és sikeres vizsgák letételét követően méltóvá váltak a rabbi címre. Az ünnepségre családtagok és New Jersey állam szenátora, Anthony Bucco részvételével került sor a jesivában – írja a Chabad.org. alapján a zsido.com

A Rabbinical College of America 2009 óta foglalkozik rabbiképzéssel és már közel hétszáz rabbit avattak fel. A Chábád világszerte működő jesivahálózatának nem minden tagja foglalkozik rabbiképzéssel. Morristown mellett Los Angelesben, a dél-afrikai Pretoriában, Izrael több városában és természetesen a mozgalom központjában, a brooklyni Központi Lubavicsi Jesivában kínálnak erre lehetőséget.

A most végzett rabbik a világ egészen különböző pontjain kezdik meg szolgálatukat, héber, angol, portugál, orosz, francia, német és holland nyelven. Az felavatottak között van Dovid Moya is, aki az Egyesült Államok haditengerészetének tábori rabbijaként kezdi meg munkáját.

A lubavicsi rebbe, Menachem Mendel Schneerson rabbi arra biztatott minden jesivában tanuló fiatalt, hogy szerezze meg a rabbioklevelet és igyekezzen minél több zsidónak visszatalálni gyökereihez.

„A Rebbe velünk maradt eltávozta után is. A mozgalom sikere és intézményeinek növekvő száma bizonyítja folyamatos részvételét a munkákban. Azt kívánom az újonnan felavatott rabbiknak, hogy Isten segítségével érjenek el minél nagyobb sikereket”

– mondta Moshe Herson rabbi, a morristowni Rabbinical College of America vezetője.

Történelmi rabbiavatás, Zsidóház és kóser étterem megnyitója Debrecenben

A második világháború óta először avattak ortodox rabbit Debrecenben, az eseményen Izrael állam főrabbija is részt vett.