Észak-Korea barátkozni szeretne Oroszországgal

Kim Dzsongun észak-koreai vezető barátkozna Vlagyimir Putyinnal és „teljes támogatását és szolidaritását” fejezte ki a Kreml Ukrajna elleni háborúja iránt – írja a Business Insider.

Vlagyimir Putyin orosz vezetőnek küldött hétfői üdvözlő üzenetében Kim azt mondta, hogy Phenjan és Moszkva „stratégiai együttműködés” érdekében kíván dolgozni, és azt kívánja, hogy „szilárdan fogjon kezet az orosz elnökkel”.

Kim üzenetében, amelyet az állami média tett közzé, dicsérő szavakkal halmozta el Putyint és Oroszországot, mondván, hogy „az igazságosság biztosan győzni fog”.

Kim dicsérte az ukrajnai inváziót, Oroszország szuverenitásának védelmét szolgáló lépésként ábrázolva azt – annak ellenére, hogy Ukrajna nemzetközileg elismert független nemzet.

„A KNDK népe teljes támogatását és szolidaritását fejezi ki az orosz népnek a szent ügy megvalósításáért folytatott mindenre kiterjedő harcában, hogy megőrizze országa szuverén jogait, fejlődését és érdekeit az imperialisták önkényes gyakorlatával szemben, és megvalósítsa a nemzetközi igazságosságot” – állt az üzenetben, az észak-koreai állami híreket nyomon követő amerikai székhelyű KCNA Watch szerint.

Észak-Korea azon kevés nemzetek egyike, amely a háború kezdete óta folyamatosan Oroszország mellett szavazott az ENSZ-ben.

Oroszországgal szorosabb kapcsolatokra törekszik, különösen a háború kezdete óta, és amerikai tisztviselők szerint tárgyalásokat folytat arról, hogy fegyvereket és lőszereket adjon el Moszkvának élelmiszerért cserébe.

Az ország az elmúlt években pusztító élelmiszerválságtól szenvedett, amelyet a 2022-es aszály és a COVID-19 világjárvány miatt Kínából érkező élelmiszerimport csökkenése okozott.

Putyin augusztusban fogadkozott a Phenjannal való kapcsolatok elmélyítésére, ígéretet tett arra, hogy „közös erőfeszítésekkel bővítik az átfogó és konstruktív kétoldalú kapcsolatokat”, és kiemelte, hogy a Szovjetunió és Korea katonái egymás mellett harcoltak a második világháborúban.

Kim Dzsong Un kiakadt, hogy rajta kívül más is akar atombombát

Az észak-koreai vezetés „gyógyíthatatlan megalomániával” vádolja az ukránokat.