Az FBI informátora szerint Joe Biden is érintett volt fia ukrajnai ügyeiben

Christopher Wray FBI-igazgató a múlt héten beleegyezett, hogy a képviselőház felügyeleti bizottságának rangidős republikánus tagjai elolvassanak egy 2020. júniusi dokumentumot, amely vádakat fogalmaz meg a jelenlegi elnökkel és fiával kapcsolatosan –  írja a Nypost. 

A dokumentum szerint a Burisma (ukrán gáz cég) tulajdonosa,Mykola Zlochevsky állítólag azt mondta egy FBI-forrásnak, hogy

fejenként 5 millió dollárt fizetett Hunter és az akkori alelnök, Joe Biden számára, hogy megpróbálja lerázni magáról a korrupciós vizsgálatot.

„Két külön tranzakció [volt], az egyiket Joe Biden kapta 5 millió dollárt, a másikat Hunter Biden kapta 5 millió dollárt” – mondta Luna republikánus képviselő a Fox News tudósítójának, Chad Pergramnak.

„Nincs kétségem afelől, hogy Joe Biden bűnös vesztegetésben” – jelentette ki a képviselő.

„Az egész egy megvesztegetés volt, hogy kirúgják [a korábbi ukrán főügyészt, Viktor] Shokint” – mondta Greene képviselő a Bidenék elleni vádakról.

Shokint 2016 márciusában rúgták ki, és Joe Biden nyilvánosan azzal dicsekedett, hogy 1 milliárd dolláros amerikai támogatást mozgósított, hogy kirúgják a hivatalából.

Greene, akinek beszámolóját egy harmadik republikánus kongresszusi képviselő is megerősítette, aki csütörtökön olvasta a dokumentumot, azt mondta, hogy az akta azt is leírja, hogy 2015-ben és 2016-ban Burisma „egy amerikai székhelyű olaj- és gázipari vállalatot akart vásárolni, és ez [az első fiú] Hunter Biden és partnerei tanácsára történt”.

„Nagyjából akkoriban volt ez a találkozó, amikor Joe Biden alelnökként azt mondta, hogy Shokin ügyész korrupt. Azért vették fel Huntert az igazgatótanácsba, hogy a problémákat elhárítsa”

– mondta az egyik képviselő, aki olvasta a dokumentumot. „Hunter azt tanácsolta, hogy több pénzt tudnak szerezni, ha megvesznek egy amerikai céget”.

Nem világos, hogy a Burisma melyik cég megvásárlását fontolgatta, de az ukrán cég 2016-ban egy kanadai cég részvényeinek megvásárlásával vásárolt be egy közös vállalatot az amerikai Cub Energyvel.

Hunter Biden 2014 és 2019 között évente akár 1 millió dollárt is keresett a Burisma igazgatótanácsában, annak ellenére, hogy nem rendelkezett releváns iparági tapasztalattal.

Az akkori alelnök, Joe Biden 2015 áprilisában egy washingtoni vacsorán találkozott a Burisma egyik vezetőjével.

„Ez bevett gyakorlat Oroszországban, Ukrajnában. Ez a bevett gyakorlat, ez az üzlet része ott. Így működik a kultúrájuk, hogy kenőpénzt fizetnek azért, hogy üzleteket kössenek” – mondta Greene.

Figyelemre méltó egybeesés, hogy az ukrán hatóságok 2020-ban, évekkel azután, hogy a pénzt állítólag Bidenéknek fizették, helyi tisztviselőket tartóztattak le, akik állítólag szintén 5 millió dollárt fogadtak el azért, hogy Zlochevsky ellen indított vizsgálatot lezárják, bár kijevi tisztviselők szerint a letartóztatásnak semmi köze az amerikai politikuscsaládhoz.

Mikor egy sajtótájékoztatón Bident megkérdezték az ügyről, azzal viccelődött, hogy: „Hol a pénz?” majd tagadta a vádakat.

Biden válasza a Rishi Sunak brit miniszterelnökkel tartott közös sajtótájékoztatón a republikánusok részéről visszatetszést keltett.

James Comer a képviselőház felügyeleti bizottságának elnöke azt mondta: „Biden elnök többször hazudott családja üzleti ügyleteiről. A Biden megvesztegetési jegyzőkönyvében szereplő állítások szorosan illeszkednek [a mi] Biden család befolyással való üzérkedéseit vizsgáló vizsgálatunkhoz”.”

Nancy Mace képviselő azt tweetelte Bidennek: „nem találjuk viccesnek, hogy eladod a hazádat. Bizonyítsa be, hogy tévedünk, és adja ki a saját és családja kendőzetlen banki adatait. Az FBI nem tud örökké védeni téged”.

Ukrajna veszélyes szerencsejátéka: Amerikára tettek

„Egy ütközőállam egy olyan távoli hatalomra tette fel a jövőjét, amely egyszerűen csak eszközként tekintett rá, hogy bosszantsa erős szomszédját”.