Blinken Szaúd-Arábiában: USA elkötelezett az Öböl-menti arab partnerei mellett

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerdán rijádi látogatásán szaúdi és más arab diplomatáknak azt mondta, hogy az Egyesült Államok továbbra is elkötelezett Öböl-menti arab partnerei mellett – jelentette az AFP hírügynökség.

Blinken az Öböl-menti Együttműködési Tanács miniszteri találkozóján beszélt a fővárosban, Rijádban, miután megbeszélést folytatott Faisal bin Farhan szaúdi külügyminiszterrel és a királyság de facto uralkodójával, Mohammed bin Szalmán koronaherceggel.

„Az Egyesült Államok azért van ebben a régióban, hogy elmondja, továbbra is mélyen elkötelezettek vagyunk a partneri viszonyban mindannyiukkal”

– idézték a lapok.

„Az Öböl-menti Együttműködési Tanács a stabilabb, biztonságosabb és virágzóbb Közel-Keletről alkotott elképzelésünk középpontjában áll” – tette hozzá.

A megjegyzések egy nappal azután hangzottak el, hogy Blinken Dzsiddában találkozott Mohammed bin Szalmán trónörökössel és miniszterelnökkel.

A találkozót követően egy, a Reuters által idézett amerikai tisztviselő, azt mondta, hogy Blinken és a szaúdi koronaherceg „nyílt, őszinte” megbeszélést folytatott, és többek között megvitatták Rijád Izraellel való kapcsolatainak esetleges normalizálását.

„Nagyfokú közeledés volt a lehetséges kezdeményezésekkel kapcsolatban, ahol azonosak az érdekeink, ugyanakkor felismertük, hogy hol vannak nézeteltéréseink”

– mondta az amerikai tisztviselő, hozzátéve, hogy a találkozó egy óra negyven percig tartott.

Blinken hétfőn a legbefolyásosabb amerikai-izraeli lobbiszervezet, az AIPAC csúcstalálkozóján elmondta, hogy útja során tárgyalni fog a Szaúd-Arábia és Izrael közötti normalizációról.

A hét elején rijádi tisztviselők az Izrael Hayom című újságnak azt mondták, hogy a Szaúd-Arábia és Irán között a közelmúltban létrejött megbékélési megállapodás ellenére továbbra is napirenden van a normalizáció Izraellel.

Izraelről évek óta azt pletykálják, hogy a színfalak mögött kapcsolatokat ápol Szaúd-Arábiával, de a szaúdiak hevesen cáfolták ezeket a híreszteléseket.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök világossá tette, hogy célja egy olyan békemegállapodás elérése Szaúd-Arábiával, amely „ténylegesen véget vetne az arab-izraeli konfliktusnak”.

Szaúdi tisztviselők azonban többször is kijelentették, hogy egy palesztin állam, amelynek fővárosa Kelet-Jeruzsálem lenne, előfeltétele annak, hogy Szaúd-Arábia normalizálja kapcsolatait Izraellel.

Új földgázmezőt találtak Izraelben

Hivatalosan is megerősítették az új tengeri földgázlelőhely felfedezését.