Irán szerint sikerült kifejleszteni a tutti rakétát Izrael ellen

Az Iszlám Forradalmi Gárda légierejének parancsnoka, Amir Ali Hajizadeh szerint „Fateh” nevű rakétájuk hatótávolsága a jelenlegi 1400 km-es hatótávolságát tovább tudják növelni és nincs olyan légvédelmi rendszer, mely képes lenne befogni azt.

Hajizadeh a rakéta bemutató ünnepségén, amelyen Ebrahim Raisi elnök is részt vett, elmondta, hogy Irán a negyedik olyan ország a világon, amely olyan technológiát fejlesztett, amellyel a rakéták képesek útközben irányt változtatni.

Az iráni hiperszonikus rakéta manőverezőképessége olyan – tette hozzá -, hogy jelenleg nincs olyan légvédelmi rendszer, amely képes lenne azt repülés közben elfogni.

Megjegyezte, hogy a rakéta két részből áll. Az első 3,6 méter hosszú, és önmagában is rakétának számít, vagyis van benne hajtómű és harci robbanófej.

A rakéta második része képes manőverezni az ellenség által fenyegetett területen, amely több száz kilométeres távolságban van a célponttól, ezért az ellenség a nagy sebesség és a röppályaváltás miatt nem tudja kiszámítani a rakéta repülési útvonalát, és a meglévő rakétaelhárító rendszerek elhibázzák a célt.

Irán gyakran dicsekszik katonai vívmányaival, bár nem mindig lehet teljes bizonyossággal kijelenteni, hogy igazat mond-e ezekről a vívmányokról.

A NAÜ újra kongatja a vészharangot Irán miatt

Irán csak töredékét teljesítette azon kötelezettségeinek, amelyek az ország atomprogramjának átláthatóságát segítik elő – közölte hétfőn Rafael Grossi.