A többi zsidó felekezethez fordul segítségért a MAOIH vezetője

Mint arról lapunk is beszámolt, a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) néhány hónapja megválasztott vezetője szerint a korábbi évek, évtizedek felelőtlen gazdálkodása miatt az egyház mintegy 150 milliós számlatartozást görget maga előtt, kiadásai kétszerese bevételeinek és nagyjából 250 millió forintos pénzügyi segélyre lenne ahhoz szükség, hogy július végéig képesek legyenek magukat finanszírozni. Keszler Gábor újabb nyílt levélben a többi zsidó egyházhoz fordult segítségért, az írást változtatás nélkül közöljük.

“ Szólj Izrael fiaihoz, hogy hozzanak nekem: ajándékot; minden embertől, akit szíve arra ösztönöz…”

Végveszélybe került a tradicionális magyar orthodox zsidóság. A több, mint 150 éves múlttal rendelkező zsidó szellemi, vallási és kulturális hagyomány, egyben ma is élő és hitét gyakorló közösség az anyagi ellehetetlenülés szélén áll.

A tradicionális magyar orthodox zsidóságot képviselő Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) élén idén május 4-e óta az állam által is elismerten új vezetés áll. Ez az új vezetés elvégezte a hitközség első átvilágítását; a helyzet – nincs rá jobb szó – drámai.

Az előző vezetés 150 millió forintos kifizetetlen számlaállományt, átláthatatlan könyvelést, túlárazott szolgáltatási szerződéseket, kongó bankszámlákat hagyott hátra, miközben az elmúlt években felélte a hitközség utolsó vagyoni tartalékát is.

Ma abban a tragikus helyzetben vagyunk, hogy ha nem sikerül rövid időn belül megoldást találnunk, már ebben a hónapban sem tudunk munkabért fizetni mintegy 35 alkalmazottunknak, és semmilyen módon nem fogjuk tudni tovább finanszírozni működésünket.

Az elmúlt hetekben húsbavágó krízismenedzsment-intézkedésekre kényszerültünk. Általános költségstopot rendeltünk el. Átvilágítottunk és igyekszünk felmondani minden felesleges vagy túlárazott külső szerződést. Folyamatában vagyunk annak, hogy racionalizáljuk működésünket. Átvizsgálunk minden forintnyi kiadást: spórolunk, ahol lehet, megszorítjuk a nadrágszíjat, ahol tudjuk. Ám már most látszik, hogy ez nem lesz elég.

Az előző érából örökölt felelőtlen gazdálkodás, párosulva a sok évtizedes krónikus alulfinanszírozottsággal nem korrigálható semmilyen belső költségcsökkentési programmal sem.

Költségeink sokszorosan meghaladják bevételeinket.

A tradicionális magyar orthodox zsidóság viszontagságai azonban nem ma kezdődtek. Már az állampárt által erőszakosan létrehozott egységes zsidó szervezet, a Magyar Izraeliták Országos Képviselete (MIOK) is elhanyagolta – úgy szellemi, mint anyagi értelemben – a közösséget, és ez a gyakorlat a rendszerváltás után is folytatódott.

Máig nem sikerült ugyanis igazságos módon rendezni az úgynevezett örökjáradéknak a sorsát, azét a rendszeres állami támogatásét, amelyet a háború után elvett ingatlanvagyon fejében kap, csak éppen a neki járónál jelentősen kisebb összegben a magyar orthodox zsidó közösség.

Segítségre van tehát szükségünk! Elsősorban is zsidó társegyházainktól, egyéb felekezetektől, de örömmel fogadjuk a támogatást minden olyan, felelősen gondolkodó honfitársunktól, aki fontosnak tartja értékeink és közösségünk megmaradását. Meggyőződésünk, hogy Egyházunk megmaradása az egész magyar zsidóság, sőt a teljes magyar nemzet érdeke. Hiszen a több, mint 150 éves tradicionális magyar orthodox zsidóság az a gyökér, amelyből – vallási meggyőződésétől függetlenül – a mai magyar zsidóság egésze fakad, egyben szerves része az ezeréves magyar államiságnak is.

— írja közleményében Keszler Gábor, a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség elnöke.

Csődben a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség

150 milliós számlatartozást görget maga előtt az egyház – Nyílt levélben kér segítséget a társegyházaktól és támogatóktól az új elnök.