Bencsik András kérjen bocsánatot a magyar katonáktól!

A Neokohn szerkesztője

A Demokrata című kiadvány főszerkesztőjének állításaival ellentétben, a Magyar Honvédség katonái Koszovóban a „jó oldalon” állnak. Vélemény.

Az egész országot megdöbbentették a brutális zvecsáni összecsapásokról készült képsorok, amelyekben olasz és magyar békefenntartók tucatjai sérültek meg a szerb zavargók kezei által. A magyar kontingens több mint 20 katonája (közülük 7-en súlyosan) sebesült meg, miközben a kötelességét teljesítette. Az egyik fiatal tisztért még egy héttel az incidens után is irányított véradásra felhívó Facebook-kampány zajlik.

A KFOR közleménye szerint a szerb provokátorok és huligánok a magyar katonákra „rögtönzött robbanószerkezeteket” dobtak, három honvéd pedig „lőfegyverhasználat következtében sebesült meg”.

Koszovóban tehát magyar BÉKEFENNTARTÓKRA támadtak azzal a szándékkal, hogy MEGSEBEZZÉK vagy MEGÖLJÉK őket.

A Hír TV Sajtóklub című műsorában (11:35-től) Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője elmondta, hogy mennyire sajnálja, ami a honvédekkel történt, majd azt kezdte magyarázni, hogy Koszovóban „a magyar katonák jelen pillanatban a rossz oldalon állnak”, ahol „többekkel együttműködve, egy rossz ügyért állnak ki” és „egy rossz, gonosz, pusztító érdeket segítenek érvényre jutni”, s most emiatt szenvednek. Bencsik szerint párszor már megtörtént a magyar történelemben, hogy kényszerből Magyarország „egy rossz ügy” mellé állt oda, mivel „az erősebb hatalom” belesodorta.

„Van-e módja Magyarországnak azt mondani, hogy ebben a disznóságban nem veszünk részt?”

– tette fel végül a kérdést Bencsik.

Bencsik András vagy tényleg nem tudja, vagy csak úgy tesz, mintha nem tudná, hogy mit csinálnak a magyar katonák Koszovóban. A KFOR békefenntartói nem állnak egyik oldalra sem az albánok és szerbek vitájában, ellenben a jelenlétükkel segítenek fenntartani a békét és védelmet nyújtanak mindkét közösségnek.

Fontos megjegyezni továbbá azt is, hogy ezzel a magyar honvédek jelen pillanatban a magyar érdekeket szolgálják lent a Balkánon.

Ha kell, a saját vérükkel.

És ezt nem én mondom, hanem olyan, a budapesti stúdiók kényelmes foteljeiben ülő véleményformálók számára talán kevésbé érdekfeszítő olvasmánynak tekintett hivatalos dokumentumok, mint a magyar kormány által kiadott 2020-as Nemzeti Biztonsági Stratégia és a 2021-es Nemzeti Katonai Stratégia.

A szerb huligánok által megsebesített békefenntartók. Kép: Szabad Európa/Youtube

Na de mit is mond ki ez a két, gondosan szerkesztett papírtömeg Koszovó és a Nyugat-Balkán tekintetében?

Például azt, hogy

  • „Magyarország kitettsége a nyugat-balkáni kihívásoknak alapvetően meghaladja a legtöbb európai országét, ezért felelősségünk is rendkívül nagy a nyugat-balkáni stabilizációs törekvések sikeressége vonatkozásában”
  • Alapvető érdekünk a stabilitás kivetítése közvetlen szomszédságunkra, kiemelten a nyugat-balkáni térségre”
  • „A nyugat-balkáni térség euroatlanti integrációja kulcsfontosságú a régiót érintő problémák megoldásában”
  • „A tranzitországok tekintetében fokozott figyelmet szükséges szentelni a Nyugat-Balkán térségének, mivel hazánkat elsősorban ezen a földrajzi útvonalon érheti el a tömeges migráció”
  • „Jelenleg és a belátható jövőben a legnagyobb valószínűséggel az illegális migráció tömeges mértékű, a kormányzati rendszerek és rendvédelmi erők túlterhelésével járó növekedésére lehet számítani főként a nyugat-balkáni, de más, hazánkat érintő útvonalak irányából is. Egy ilyen jellegű „modern kori népvándorlás” súlyos következményekkel jár Európa, így Magyarország biztonságára és stabilitására nézve”.

Mi is tehát a magyar nemzeti érdek Koszovóban és a Nyugat-Balkánon?

A stabilitás.

Bencsik úr szerencséjére a Nemzeti Biztonsági Stratégia világosan fogalmaz azzal kapcsolatban, hogy Magyarország, miként igyekszik ezt elérni:

„Magyarország nemzetközi szervezetek (NATO, EU, ENSZ, EBESZ) keretében vagy alkalmi koalíció tagjaként, nemzeti érdekeivel összhangban a jövőben is fel fog lépni a nyugat-balkáni, a közel-keleti, az afrikai, a közép-ázsiai és más, biztonságunkra hatást gyakorló térségekben kialakult válságok kezelése és kiváltó okainak megszüntetése érdekében, valamint részt vállalunk a konfliktusok utáni stabilizációs és újjáépítési erőfeszítésekből”

– olvasható a magyar kormány által jegyzett stratégiai dokumentumban.

Dragan Smigič néven azonosított szerb provokátor. Smigičről kiderült, hogy nem is koszovói állampolgár és valójában Szerbiában dolgozik rendőrként.

De ha ez nem lenne elég, akkor talán szerepeljen itt egy márciusi idézet a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkárától:

„A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben”.

Vagy ott van Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter véleménye, aki szerint „a magyar nemzeti érdek szempontjából kiemelt jelentőségű, hogy a Balkánon magyar katonák vannak”.

Nem utolsó sorban pedig érdemes talán meghallgatni, hogy mit mondott Novák Katalin – aki köztársasági elnökként a Magyar Honvédség főparancsnoka is egyben – a tavaly szeptemberi koszovói látogatása alkalmával.

„Magyarország a béke oldalán áll. A nyugat-balkáni térség stabilitásának megbillenése hatással lehet Európára is”

mondta a KFOR-ban szolgálatot teljesítő magyar katonák előtt.

Ezek fényében még aggasztóbb, hogy Bencsik András szerint a magyar katonák a „rossz oldalon állnak”.  A béke oldala lenne a „rossz oldal”?

Netalántán a főszerkesztő úr úgy véli, hogy a magyar katonák után már a köztársasági elnök és a kormány is a „rossz oldalon” áll?

Bencsik úr szerint a békére és stabilitásra való törekvés „egy rossz, gonosz és pusztító érdek” kiszolgálása? Vagy mégis mi az a „disznóság” amibe Magyarországot „belesodorták”?

Mielőtt azonban választ adna ezekre a kérdésekre, lehet érdemes lenne talán bocsánatot kérnie azoktól a bátor honvédektől, akik minden magyar ember, így a főszerkesztő úr biztonságának is a megőrzése érdekében tették kockára az életüket távol a hazájuktól.

Orosz neonácikat küldtek az ukránok Oroszország „felszabadítására”

Egyszerre utálják az imperializmust, Putyint és Zelenszkijt is. Bemutatjuk az ukrán hírszerzés jóvoltából, Oroszország területén rajtaütést végrehajtó „kicsi zöld emberkéket”.