Az izraeli-egyiptomi határnál kitört lövöldözésről egyeztettek

Az izraeli-egyiptomi határ térségében kitört lövöldözésről egyeztetett kedden Abdel-Fattáh esz-Szíri egyiptomi elnök és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

Az egyiptomi elnöki hivatal közleménye szerint a felek hangsúlyozták a közös nyomozás fontosságát.

Az izraeli miniszterelnöki hivatal azt közölte, Szíszi részvétét fejezte ki az áldozatok miatt, Netanjahu pedig megköszönte az elnöknek a közös, átfogó vizsgálat melletti elkötelezettségét.

A felek emellett megállapodtak abban, hogy folytatják és erősítik a térség stabilitása terén kifejtett erőfeszítéseiket.

A határnál szombaton tört ki lövöldözés, melyben három izraeli katona vesztette életét.

Előzőleg, hajnali kettőkor az izraeli katonák meghiúsítottak a környéken egy csempészakciót, amelyben az egyiptomi elkövetők létrákat használtak a határ mellett.

Az izraeli-egyiptomi határ az 1979-ben, az egyesült államokbeli Camp Davidben aláírt békemegállapodás óta jellemzően csendes. Az elmúlt évtizedben Izrael kerítésrendszert épített a határra az afrikai illegális bevándorlók és a terroristák feltartóztatására.

A határkerítésnél gyakran próbálnak kábítószert csempészni Izraelbe, és többször zajlott lövöldözés is a múltban a csempészek és az izraeli egységek között.

Lelőttek három izraeli katonát az egyiptomi határon

A fiatal katonák két különböző támadásban veszítették életüket.