Amerikai tisztviselő rabszolgaság-kárpótlás bizottságot akar az ENSZ-ben

Black Chain

A Howard Egyetem jogászprofesszora felszólította az ENSZ-t, hogy hozzon létre egy jóvátételi bíróságot, és vizsgálja meg a lehetőségeket, hogy a fekete amerikaiaknak valamiféle „igazságot” szolgáltasson a rabszolgaságért.

Justin Hansford, a Biden-kormány által az ENSZ Afrikai Származású Emberek Állandó Fórumába (PFPAD) kinevezett tag, a PFPAD múlt heti 2. ülésén tette ezt a megjegyzést – írja a Fox News.

Hansford szerint Dr. Martin Luther King Jr. „Van egy álmom” című beszéde a jóvátétel mellett szóló érveket tartalmazza, de a beszédet „eltorzították, tisztázták és megfosztották valódi radikális víziójától”.

„Az igazság az, hogy Dr. King hitt a jóvátételben. Egészen élete utolsó beszédéig kifejezetten ezt követelte. A váltót, a csekket, amelyet az amerikai alkotmány feltételei szerint követelt, soha nem váltották be. És 60 évvel ezelőtt, a mai napig pontosan ugyanolyan a vagyoni különbség az afroamerikaiak és a fehér amerikaiak között” – mondta május 30-i beszédében.

„Tehát 60 évvel később most rajtunk áll, hogy elismerjük őt, mint látnokot, mert ennyi év elteltével most már világos, világosabb, mint valaha, hogy a jóvátétel az, ahogy az igazságosság a 21. században kinéz”.”

A jogászprofesszor hozzátette, hogy a diákjai által végzett kutatás szerint George Floyd 2020-ban bekövetkezett halála óta több mint 90 jóvátételi bizottságot hoztak létre az Egyesült Államokban.

Hansford szerint a jóvátételt egyfajta „igazságszolgáltatásként” vagy „helyreállításként” kellene megfogalmazni a fekete amerikaiak számára, nem pedig „ajándékként” vagy „jótékonyságként”.

Elmondta, hogy két jogi fogalom létezik, amely a jóvátételre vonatkozhat. „A Nemzetközi Büntetőbíróság 1988-ban elfogadott Római Statútuma által szabályozott emberiség elleni bűncselekmények az egyik, talán érdekes jogi fogalom, amelyet alkalmazhatnánk arra, ami a népünkkel történt. A népirtás bűntettének megelőzéséről és büntetéséről szóló, a Közgyűlés által 1948-ban, nem sokkal a holokauszt után elfogadott egyezmény által meghatározott népirtás egy másik érdekes jogi igény, amelyet be lehetne nyújtani” – mondta Hansford a jelenlévőknek.

A PFPAD tagja azzal érvelt, hogy a fehér tudósok és jogászok irányították azt a narratívát, amely meghatározza, hogy milyen típusú jóvátételeket kell adni a feketéknek.

„Egy újszerű javaslattal jövök ma önökhöz, hogy kezdjük el a saját gondolatainkat gondolkodni, javasoljuk a saját elképzelésünket az igazságosságról, és az afrikai származású emberek állandó fórumának részeként valósítsuk meg ezt az igazságosságot” – mondta. „Azt is javaslom ma, hogy hozzunk létre egy új ügyvédi kamarát, amelyben jogászok és nem jogászok is részt vesznek, hogy megvitassuk, mit jelent 2023-ban felkészülni azokra a bűncselekményekre, amelyeket több mint 500 éve követtek el ellenünk, és továbbra is elkövetnek ellenünk”.”

Hansford azzal folytatta, hogy szeretné, ha a PFPAD „a jogi gondolkodók új közösségét hozná létre, amely nem korlátozódik az ügyvédekre, hanem mindenkit magában foglal, aki szenvedélyesen érdeklődik az igazságszolgáltatás iránt”. „És összefogunk, és követeljük, hogy a jelenlévő államok közül sokan, akik elnyomásunk örökségéből profitáltak, kezdjék el a bocsánatkérés és a jóvátétel folyamatát, de nem az ő feltételeik szerint, hanem a mi feltételeink szerint” – zárta beszédét.

Biden Hansfordot az ENSZ Afrikai Származású Emberek Állandó Fórumának (PFPAD) munkatársává jelölte, amelyet a 2022-2024-es ciklusban fog vezetni.

Dollármilliós kárpótlást tervez San Francisco fizetni afroamerikaiaknak

A több mint 150 évvel ezelőtt eltörölt rabszolgaság miatt.