Politika vagy szerelem? — Szaúdi építészt vett el a jordániai koronaherceg

Jordánia fővárosában, Ammánban ünnepségek zajlottak Husszein trónörökös és Rajwa al-Saif szaúd-arábiai építész esküvője alkalmából, amelyet csütörtökön tartottak.

A 28 éves trónörökös és a jordániai trón várományosa a Zahran-palotában pazar szertartás keretében vette feleségül menyasszonyát, egy neves szaúd-arábiai üzletember 29 éves lányát.

A királyi vendégek a világ minden tájáról érkeztek, többek között az Egyesült Királyságból, Belgiumból, Dániából, Japánból, Luxemburgból, Malajziából, Hollandiából, Norvégiából, Svédországból és Spanyolországból.

Belle on Twitter: „Princess Catherine attending the Jordanian Royal Wedding today👑 pic.twitter.com/4ZBYsuHR5f / Twitter”

Princess Catherine attending the Jordanian Royal Wedding today👑 pic.twitter.com/4ZBYsuHR5f

Az Egyesült Államokat az esküvőn Jill Biden first lady képviselte, aki férjével, Joe Biden elnökkel közismerten baráti kapcsolatot ápol a jegyes trónörökös szüleivel, II Abdullah királlyal és Rania királynővel.

Míg az idősebb generáció cinikusabb lehet, és a házasságot politikai húzásnak tekintheti, a jordániai fiatalok nagy része úgy véli, hogy a házasság mögött szerelem áll.

A népszerű jordániai énekes, Zain Awad, aki fellépett a hennapartin, miután Rania királynő meghívta, a következőket mondta a The Media Line-nak: „Szerintem az esküvő inkább a kémián alapul, és egy [valódi] szerelmi történet, mert mint tudjuk, Husszein trónörökös nagyon földhözragadt, nagyon közel állnak [a] népükhöz. Miután láttuk [hogyan kommunikálnak egymással], a szemkontaktusukat, [láthattuk], hogy ez biztosan szerelem”.”

Gert’s Royals on Twitter: „The Crown Prince Couple of Jordan cutting their wedding cake. pic.twitter.com/dPp3hYjNNh / Twitter”

The Crown Prince Couple of Jordan cutting their wedding cake. pic.twitter.com/dPp3hYjNNh

Az énekesnő, akinek több mint egymillió követője van az Instagramon, hétfőn egy dalt adott ki a trónörökös tiszteletére, amelynek címe „Akbal Alaina”, ami nagyjából annyit jelent, hogy „Ő jött hozzánk”.

Awad szerint a dal szövege „a külsejét, tekintélyét és megjelenését” írja le, és azt, hogy „Istentől jött”. A dal erről szól, és arról, hogy az emberek felnéznek rá, és példaképként tekintenek rá”.

A jordániai királyi család az egész arab világban nyugati orientációjáról ismert, a legtöbb királyi családtag az Egyesült Államokban tanult és dolgozik.

Al Saif jelenleg építészként dolgozik egy Los Angeles-i cégnél, és a New York-i Syracuse Egyetem építészeti főiskoláján szerzett diplomát. A trónörökös a washingtoni Georgetown Egyetemen szerzett diplomát nemzetközi történelem szakon, majd a Sandhurst Királyi Katonai Akadémiára járt.

Egyes feltételezések szerint Husszein és Rajwa eljegyzési fotóit tudatosan Vilmos walesi herceg, a leendő brit uralkodó és Kate Middleton eljegyzési fotóiról mintázták. Rajwa hasonló ruhát viselt, haját és sminkjét pedig hasonlóan formázta, mint Kate-ét.

Az idősebb generáció meg van győződve arról, hogy a házasságot a politika motiválja.

Eyal Zisser, a Tel Aviv-i Egyetem közel-keleti történelem professzora a The Media Line-nak elmondta: „A közel-keleti esküvők, különösen a törzsi [esküvők] – lehet, hogy szerelem is, de alapvetően politika. … A szaúdiak – úgy alakult ki [a királyság], hogy az alapító egyszerre négy nőt vett feleségül négy különböző törzsből, majd technikailag elvált, és újabb négyet vett feleségül, így több tucat törzzsel kötött szövetséget”.

Zisser folytatta: „Szóval ez politika. Jordánia és Szaúd-Arábia között nincs nagy szerelem, figyelembe véve a történelmet, de ez reálpolitika. Két olyan országról van szó, amely ugyanazokkal a kihívásokkal néz szembe – Irán, radikális iszlám, és így tovább, és így tovább -, szóval miért ne?”.

(The Jerusalem Post/Media Line/Neokohn)

A Romanovok visszatérése: Királyi esküvőt tartottak Oroszországban több mint 100 év után

Az esküvőre az orosz birodalom egykori fővárosában, Szentpéterváron, a Szent Izsák-székesegyházban került sor.