Újjáalakult a Mazsihisz rabbitestülete

A mai napon a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) Rabbitestülete megtartotta ünnepélyes alakuló ülését, melyen kilencen voltak jelen. A találkozón a testület tagjai megválasztották az elkövetkező négy évre a tisztségviselőket – adta hírül a Szombat.

A Szombat tudósítása szerint Frölich Róbertet megerősítették újabb négy évre országos neológ főrabbinak, valamint az Áv Bét Din tisztségében.

A Rabbitestület elnökének Róna Tamást választották meg, akinek munkáját két alelnök, Totha Péter Joel és Schönberger András fogják segíteni.

A Szombat cikke szerint a Mazsihisz vezetőségébe delegált két rabbi is megválasztásra került Scönberger András és Szerdócz Ervin személyében.

Radnóti Zoltán a Szombat Facebook-oldalán annyit fűzött hozzá a hírhez, hogy 18 rabbiból 8 szavazott csak, 8 pedig meg sem volt hívva az összejövetelre. Radnóti egy névsort is közzétett a meg nem hívott „nemecsekek”-ről:

Verő Tamás, Markovics Zsolt, Radnóti Zoltán, Kardos Péter, dr. Radvánszki Péter, Kurucz Ákos, Szántó-Várnagy Ádám, Hercz Dániel.

Külön érdekesség, hogy Szantó-Várnagy Ádám ortodox rabbi, aki a MAOIH-ban is tagsággal rendelkezik, ugyanakkor az ORZSE zsinagógájában szolgál. A neológ Rabbitestületben való esetleges tagsága azonnali kizárást vonna maga utan a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközségből.

Róna Tamás: A ZSIMÁ-nak kellett átvennie a Mazsihisz feladatait

Róna Tamást, a Mazsihisz legfelsőbb vallási szervének, a Rabbitestületnek elnökét, egyben a ZSIMA vezetőjét a közelgő Mazsihiszes elnökválasztásról kérdeztük.