Teljesen elborult a lengyel képviselő agya, egy éppen előadó történészre támadt

A lengyel parlament egyik tagja május 31-én megzavarta az előadását egy lengyel-kanadai történésznek, aki azt állította, hogy Lengyelország bűnrészes volt a náci atrocitásokban.

Jan Grabowski a varsói Német Történeti Intézetben tartott beszédet, amikor Grzegorz Braun, a Lengyel Korona Szövetsége nevű szélsőjobboldali párt képviselője kivette a kezéből a mikrofont és a pódiumhoz verte azt.

„Ez az incidens új mélypontját jelenti azoknak a kísérleteknek, amelyekkel el akarják fojtani a vitát arról, hogy a lengyelek bűnrészesek voltak-e zsidó szomszédaik üldözésében és meggyilkolásában a holokauszt idején” – jelentette ki Dani Dayan, a Jad Vasem elnöke.

„Ez a vandalizmus több, mint egy nemzetközileg elismert tudós elleni csúnya támadás. Ez támadás a tudományos szabadság, a történelmi feljegyzések és a holokauszt emlékezete ellen”

– mondta.

Braun lengyel nyelvű nyilatkozatának Google-fordítása szerint a politikus azt mondta, hogy „a lengyel nemzetet védi a történelmi érzékenységünk elleni provokatív támadástól”.

Braunt több híradás is szélsőjobboldalinak és az antiszemita összeesküvés-elméletek hirdetőjének nevezte, aki szerint „az amerikai birodalom a Lengyelország elleni zsidó zsarolás politikai és katonai eszköze”.

coolfonpl 🇵🇱 on Twitter: „Grzegorz Braun zachował się tak jak trzeba. 👊🇵🇱 pic.twitter.com/zmFPLwFZAy / Twitter”

Grzegorz Braun zachował się tak jak trzeba. 👊🇵🇱 pic.twitter.com/zmFPLwFZAy

A holokauszt és a lengyel ártatlanság mítosza

Kevés lengyel volt hajlandó segíteni a zsidóknak, és akik mégis, azok is elszenvedték a lengyelek fenyegetéseit és néha megtorlását, beleértve a gyilkosságot is.