Kitiltaná Kanadából a volt izraeli miniszterelnököt néhány non-profit szervezet

Több kanadai, kanadai-palesztin és liberális zsidó szervezet jogi képviselője beadványt nyújtott be Naftali Bennett volt izraeli miniszterelnök Kanadából való kitiltása érdekében — számol be az Arutz7.

Bennett a Simon Wiesenthal Központ éves rendezvényén fog beszédet mondani a jövő hónapban Torontóban.

A képviselők szerint Kanadának a bevándorlási és menekültvédelmi törvény értelmében meg kellene tiltania Bennett beutazását. A panaszban az áll:

„A szövetségi kormánynak hazai és nemzetközi jogi kötelezettségei vannak arra, hogy kizárja az atrocitások elkövetőit”.

A panasz kifejti, hogy Bennett „aktívan részt vett a palesztin Ciszjordániában lévő illegális izraeli telepek fejlesztésében”. A Peace Now radikális baloldali szervezet jelentése szerint Bennett kormánya növelte a „palesztin földön lévő telepek” fejlesztését, és hogy kormánya támogatta az arabok kilakoltatását Kelet-Jeruzsálemből.

A képviselők rámutattak, hogy Kanada nem ismeri el Izrael ellenőrzését Júdea és Szamária felett.

A kanadai politika, az ENSZ és a nemzetközi jog szerint a Júdeában és Szamáriában lévő izraeli települések háborús bűncselekménynek minősülnek.

Az állítás hozzáteszi, hogy a volt miniszterelnök állítólag részt vett 102 libanoni állampolgár 1996-os megölésében Qana-ban, és az izraeli hadsereggel szembeszálló arabok bíróságon kívüli kivégzésére szólított fel.

Az állítás szerint, amikor Jáákov Amidror nemzetbiztonsági tanácsadó közölte vele, hogy ez illegális lenne, Bennett azt válaszolta, hogy több arabot ölt meg, és nem lát ezzel kapcsolatban a problémát.

Az izraeli külügyminiszter szerint Jeruzsálembe költözhet a magyar nagykövetség

Eli Cohen Budapesten járva beszélt arról, hogy „Magyarország lehet az első európai uniós ország, amelyik nagykövetségét Jeruzsálembe költözteti”.