Egy brit veteránt „transzfóbia” miatt szorították ki a seregből

A hadsereg egy 14 éve szolgálatot teljesítő tisztje azt állítja, hogy távoznia kellett a szolgálatból, mert azt mondta, hogy a férfiak nem lehetnek nők – írja a Daily Express. 

Az ezredes akkor került tűz alá, amikor transzfóbia miatt feljelentést tettek ellene. Az 54 éves Dr. Kelvin Wright korábban tartalékos katonatiszt volt, aki többek között két afganisztáni bevetést is teljesített.

Elmondta azonban, hogy úgy érezte, a „becsületét” támadás érte egy „pokoli” vizsgálat során.

A múlt hónapban kezdődött, amikor megosztott egy bejegyzést a privát Facebook-fiókján egy olyan kampánycsoporttól, amely olyan szervezetekkel dolgozik együtt, amelyek célja, hogy a női sportot a nők számára tartsák fenn. A Fair Play for Women nevű csoport egy idézetet tartalmazott Helen Joyce-tól, a JK Rowling írónő által támogatott feminista aktivistától, akit maga is sok támadás ért már az interneten az ügy miatt.

A Telegraph beszámolt arról, hogy az idézet, amelyet Dr. Wright minden további kommentár nélkül osztott meg, a következőket tartalmazza:

„Ha a nők nem állhatnak ki egy nyilvános helyre, és nem mondhatják, hogy „a férfiak nem lehetnek nők”, akkor egyáltalán nincsenek női jogaink”.

A poszt hatására egy beosztott tiszt figyelmeztette őt, hogy ez a „nemi kritikai nézet” ellentétes lehet a Védelmi Minisztérium transzneműekkel kapcsolatos politikájával. Dr. Wright szerint ezután vizsgálatot indítottak ellene, amely egy hétoldalas dosszié összeállítását is magában foglalta, amelyhez nem engedték hozzáférni, és amely a „nem megfelelő viselkedéséről” szólt. Azt állította, hogy a dossziét a hadsereg „LMBT-bajnokai” állították össze.

Az újság szerint májusban hivatalos hadseregi vizsgálat indult, amely a Major Administrative Action eljárás keretében történő hivatalos elbocsátásához vagy elmarasztaló ítélethez vezethetett volna, amelynek keretében nyilatkozat megtételére kérték fel.

De Dr. Wright, aki a 306-os kórházi támogató ezred 60 fős csapatát vezette, valamint az NHS intenzív terápiás tanácsadójaként dolgozott, azt mondta, hogy kénytelen volt hat évvel korábban kilépni a hadseregből, mint tervezte, és ez a lépés hátrányosan érinti a hadseregbeli nyugdíját.

Most a Szólásszabadság Uniója lépett fel mellette, és egy munkaügyi ügyvédet nevezett ki, hogy képviselje őt a folyamatban lévő vizsgálat során. Dr. Wright a Telegraphnak nyilatkozta:

„A becsületem elleni támadás teljesen tarthatatlanná tette a helyzetemet. Nem maradhattam tovább egy olyan hadseregben, amely ilyen tiszteletlenül bánik a tisztjeivel.”