Terrorista gyilkolt Szamáriában

Agyonlőttek egy izraelit Szamária északi részén, a biztonságiak üldözőbe vették a merénylőt – jelentette a The Jerusalem Post című újság hírportálja kedden.

A harmincas éveiben járó izraeli férfit a Szamária (Ciszjordánia) északi részén, Dzsenintől nyugatra található Hermes nevű település közelében ölték meg fegyveres terrortámadásban az izraeli hadsereg közleménye szerint. A mentőszolgálat mellkasán és vállán lőtt sebekkel, súlyos állapotban szállította kórházba, ahol nem tudták megmenteni, belehalt sérüléseibe.

Az izraeli biztonságiak üldözőbe vették az elkövetőt, ellenőrző pontokat állítottak fel, hogy korlátozzák a rendelkezésére álló menekülő útvonalakat. Az áldozatot egy mellette elhaladó járműből lőtték le.

Az Izraelben és Júdea-Szamáriában elkövetett palesztin terrortámadásokban idén húsz izraeli halt meg, és többen súlyosan megsérültek. Ezen idő alatt legkevesebb 111 palesztinai arab vesztette életét, döntő többségük merénylőként vagy fegyveres harcokban izraeli biztonságiakkal.

Izrael 1967-ben, a hatnapos háborúban foglalta vissza Júdea-Szamáriát (Ciszjordánia) Jordániától, mely 1948 óta tartotta megszállás alatt. A Pest megyénél is kisebb területen jelenleg körülbelül 2,2 millió arab, és közel 700 ezer zsidó él. Az övezetet 1995-ben az Oslo-i rendezési megállapodások keretében három zónára osztották: az A zónát teljes egészében a Palesztin Hatóság ellenőrzi, a B zóna közös izraeli-palesztin fegyveres és palesztin polgári ellenőrzés alatt áll, a C zónát pedig teljeskörűen Izrael igazgatja. A zsidó települések a kizárólagos izraeli ellenőrzés alatt álló C zónában találhatók.

Palesztin terroristák lőttek izraeli civilekre Szamáriában

Az izraeli biztonsági erők hajtóvadászatot indítottak a támadásban részt vevő terroristák után.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem jelenítünk meg hirdetéseket.