Rendőrségi központ lesz Hitler ausztriai szülőháza

Az osztrák kormány bejelentette, hogy az Adolf Hitler szülőházát emberi jogi képzésre fogja használni a rendőrök számára, ami a hatóságok reményei szerint az épület hasznosításával kapcsolatos hosszas huzavona utolsó fejezete lesz — jelenti a The Guardian.

A német határhoz közeli Braunau am Innben található, 17. századi házat 2016-ban, hosszas jogi csatározást követően az osztrák kormány kényszer-vásárlási rendelet alapján vásárolta meg.

Hitler 1889-ben született a ház legfelső emeletének egyik bérelt szobájában.

A hatóságok szerint ősszel kezdődik meg a fejlesztés, amelynek célja, hogy a házból rendőrőrsöt is magában foglaló képzési központot alakítsanak ki, és amely várhatóan mintegy 20 millió euróba kerül.

A döntés egy szakértői bizottság tagjainak hosszas vitáját követően vegyes reakciókat váltott ki, ám kizártnak tartották, hogy a házat leromboljákvagy emlékhellyé alakításák.

Egy nemrégiben végzett felmérés szerint az osztrákok többsége ellenezte, hogy rendőrőrsöt alakítsanak ki a házból. 53%-uk azt mondta, hogy egy olyan intézményt kellene létrehozni, amely a nemzetiszocializmus, az antifasizmus, a tolerancia és a béke témájával foglalkozik. Alig több mint 20% szerint le kellene bontani, és csak 6% támogatta, hogy a hatóságok használják.

A lebontást azzal az indokkal zárták ki, hogy ezt nemzetközileg negatívan értékelnék, és úgy értelmeznék, hogy Ausztria tagadja náci múltját. És attól is tartani lehetett, hogy ha nyilvános helyszínné alakítják, akkor fennáll a veszélye annak, hogy a ház szélsőjobboldali rajongókat vonz.

A ház 2011 óta üresen áll, amikor az utolsó tulajdonosnak bírósági végzéssel el kellett azt hagynia, miután a hatóságok nem tudtak vele megegyezni. Később több mint 800 000 eurós kártérítést kapott.

A ház 2026-ban nyílik meg rendőrőrsként és kiképzőközpontként.

Amikor egy német újság Hitler naplóival sokkolta a világot

Nagy történelmi szenzációnak indult, de aztán kiderült a turpisság.