Megkezdődik a Firgun Ház – Színház és Kulturális Központ építése

Eredményesen zárult a közbeszerzés, így a héten megkezdődhetnek a Firgun Ház építési munkálatai. Az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség új kulturális létesítménye színházi előadások mellett kiállításoknak, koncerteknek, könyvbemutatóknak és közösségi rendezvényeknek is otthont ad majd. A Baross utcai egykori pártszékház épületében megvalósuló színház és kulturális központ kivitelezését a legalacsonyabb árat ajánló Dobsza Kft. végezheti.

A Baross utcai egykori pártszékház egykori épületét az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség megbízásából, a Future Plans építésziroda tervei szerint alakítják át, hogy itt korszerű színház és kulturális központ működhessen. A Firgun Ház – a héber szó jelentése „önzetlen elismerés” – a tervek szerint 2024 decemberétől várja látogatóit színházi előadások mellett koncertekkel, kiállításokkal, könyvbemutatókkal és közösségi rendezvényekkel, de az épületben kóser étterem és kávézó is lesz.

A beruházást az Emberi Erőforrások Minisztériuma 1,8 milliárd forinttal támogatta, a napokban megkezdődő kivitelezési munkákat a közbeszerzési eljárás nyertese, a legalacsonyabb árat ajánló Dobsza Constructive Kft. végzi.

Réczei Tamás, a Firgun Ház – Színház és Kulturális Központ szakmai vezetője elmondta, hogy a színházteremben a tervek szerint saját bemutatók, befogadott előadások, önálló estek, tematikus estek is megvalósulnak, a kis színházterem pedig a független színházi szféra alkotóinak, a vidéki színházak stúdiószínházi produkcióinak, és koprodukcióknak teremt bázist.

A Firgun Házba kóser éttermet és kávézót is megálmodtak, amelyek szintén helyet biztosítanak majd felolvasásokhoz, szakmai találkozókhoz, irodalmi estekhez és koncertekhez.

A szakmai vezető szerint az új budapesti színház jelenlétet és bemutatkozási lehetőséget szeretne biztosítani frissen végzett és egyetemi tanulmányait végző színházrendező és bábrendező hallgatóknak is.

Köves Slomó, az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség vezető rabbija elmondta, hogy ez a projekt jól illeszkedik a hitközség nyitott szemléletébe, hiszen a Firgun Ház a művészet nyelvén nem csak a hazai zsidó közösséget kívánja megszólítani, hanem a zsidó kultúrára kíváncsi többségi társadalmat is.

„Biztos vagyok benne, hogy a zsidóság kulturális örökségének megismertetésével, a gazdag magyar-zsidó kulturális hagyomány és a kortárs művészetek bemutatásával tovább javíthatunk békés együttélésünk minőségén, és hozzájárulhatunk a magyar zsidóság kulturális hozzájárulásának köztudatba emeléséhez is.”

Az egykori pártszékház átalakítására eredetileg Kőszeghy Flóra – Studio Kőszeghy –készített építészeti tervet, amelyet 2021-ben engedélyeztek, azonban a tervezői költségbecslés olyan magas összeget hozott ki, hogy a beruházó kénytelen volt elvetni a terveket.

2022-ben a Paksa Tamás vezette Future Plans iroda kapott megbízást, hogy gondolják újra a házat. Az elkészült – Győri Johanna vezető tervező által jegyzett – új tervekre az építési hatóság 2022.12.16-án adott ki engedélyt. A beruházás első ütemében 1562 nm kerül felújításra, mely magába foglalja a 208 férőhelyes nagy színháztermet is.

A kivitelezésre kiírt nyílt közbeszerzési eljárás során a három érvényes ajánlatból (az egyik 1,55 mrd, a második 1,49 mrd, a harmadik 1,35 mrd forint) a legjobb árat ajánló Dobsza Constructive Kft. lett a nyertes.

A közbeszerzési eljárással kapcsolatban az egyik pályázó jogorvoslati kérelemmel élt, azonban a Közbeszerzési Döntőbizottság 2023.04.27-i határozatával a jogorvoslati eljárást megszüntette, így a beruházó a Dobsza Constructive Kft-vel megkötötte a szerződést.

A nyertes cég nagy tapasztalattal rendelkezik a zsidó vallási és közösségi célokat szolgáló épületek kivitelezésében, korábban részt vett a Vörösmarty utcai zsinagóga, az újlipótvárosi Zsilip Kulturális Központ, a csengelei vágóhídhoz tartozó rabbiház és rituális fürdő, valamint a mátraballai víziszárnyas nevelde beruházásokban is.