Nyíllal átlőtt fehér gólyát fotóztak Izraelben

Dr. Ady Gancz madarakkal foglalkozó állatorvos elmondása szerint éppen több ezer gólyát fényképezett, amikor megpillantotta a szerencsétlen sorsú madarat.

Dr. Ady Gancz madárállatorvos és természetfotós pénteken a dél-izraeli Negevben figyelte és fotózta a vadon élő állatokat, amikor egy gólya felkeltette a figyelmét. Csak később vette észre, hogy egy nyílvessző átszúrta a madár testét.

„Tucatnyi, talán több száz hozzá hasonló gólya volt, nem tudom, miért pont ő keltette fel a figyelmemet” – mondta Gancz. „Amikor megközelítettem, rövid ideig repült, és a távcsövemmel figyelve észrevettem, hogy a testének bal oldalán szinte függőlegesen egy nyílvessző szúródott.”

„Néhány méterre tőlem szállt le, és sikerült néhány képet készítenem róla. A bal lábát a levegőbe emelte, majd ahogy megnéztem a készített fotókat, rájöttem, hogy a combját valószínűleg a nyílvessző sebezte meg” – tette hozzá.

„Egy perc múlva újra felszállt, de messzebbre és távolabb repült a látótávolságnál. Sajnos nem volt lehetőségünk befogni és behozni kezelésre”

– mondta Gancz.

Gancz elküldte a fotókat Dr. Yoav Perlmannak, a BirdLife izraeli madárvédelmi központ igazgatójának, amely az Izraeli Természetvédelmi Társaság része.

„A fehér gólyák óriási számban vonulnak át Izrael felett, minden szezonban mintegy 500 000 példány”

– mondta.

„Télen is viszonylag gyakoriak, de nyáron csak néhány pár költ Izraelben, a Golán-fennsíkon és a Jordán-völgyben. Afrikában néhányukat élelemért vadásszák, de néha sikerül elmenekülniük” – tette hozzá.

„Ennél a gólyánál azonban úgy tűnik, hogy a nyílvessző a lábát is eltalálta, és feltételezem, hogy az állapota nem jó.

A gólya befogásának esélye igen csekély, hacsak nem kimerült vagy megsérült, ami lehetővé teszi, hogy orvosi kezelésre bevigyék”

– magyarázta Perlman.

A Társaság a Természetvédelemért izraeli madárvédelmi honlapja szerint a fehér gólya a nyílt és párás területeket, például az öntözött mezőket, a vizes élőhelyeket és a vizes medencéket kedveli.

Repülő vaddisznót fotóztak Izraelben

Igaz, nem önszántából repült.