Egy európai ország parlamentje először fogadott el Izraelt támogató határozatot

A zsidó állam kikiáltásának 75. évfordulója alkalmából elsöprő többséggel elfogadott határozat a kétoldalú együttműködést és az izraeli-palesztin konfliktus megoldását sürgeti.

Első ízben fogadott el pénteken a portugál parlament Izrael támogatásáról szóló határozatot a zsidó állam 75. évfordulója alkalmából tett gesztusként.

Az intézkedés az Ábrahám-egyezmény kiterjesztését, a Lisszabon és Jeruzsálem közötti fokozott gazdasági és kulturális együttműködést, valamint az izraeli-palesztin konfliktus megoldását szorgalmazza.

A Dor Shapira, Izrael portugáliai nagykövete és Alexandre Poço portugál parlamenti képviselő közös erőfeszítéseinek eredményeként született határozat a 230 törvényhozó képviselőből 215-en támogatták.

„Ez az első alkalom a történelemben, hogy Portugáliában ilyen szavazást tartottak”

– mondta Dor Shapira izraeli nagykövet. „Ez egy újabb fontos mérföldkő a Portugália és Izrael közötti kapcsolatokban.”

„Ez egy történelmi és fontos szavazás”

– tweetelte a szavazás után Eli Cohen izraeli külügyminiszter.

Alexandre Poço, akit Shapira a törvényjavaslat elfogadásában játszott szerepéért emelt ki, hasonlóan „történelmi jelentőségűnek” nevezte a szavazást.

A portugál parlament korábban már fogadott el olyan határozatokat, amelyek elítélték Izraelt a palesztinokkal szembeni bánásmódja miatt, és egy palesztin állam elismerését sürgették.

Izrael és Portugália 1977-ben vette fel a diplomáciai kapcsolatokat, a szegfűs forradalmat követően, amely Portugáliában a demokráciára való áttérést eredményezte. A hivatalos kapcsolatfelvételt megelőzően Izraelnek 1959 óta volt diplomáciai képviselete Lisszabonban.

Teret neveztek el Jeruzsálemben a „portugál Wallenbergről”

Aristides de Sousa Mendes a hivatalos rendelkezésekkel ellenszegülve vízumot adott a nácik elől menekülő zsidóknak, legalább tízezer ember életét mentve meg ezzel.