A világ vezető aukciósháza pénzzel próbálta megvenni a zsidók jóindulatát

A Christie’s, a tekintélyes brit aukciósház felajánlotta, hogy nagy összegeket adományoz a holokauszttal foglalkozó zsidó és izraeli szervezeteknek, miután kritikát kapott, mert nácikhoz köthető ékszereket adott el.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, múlt hétfőn a Christie’s olyan ékszereket adott el, amelyek a néhai Heidi Horten osztrák műgyűjtőhöz tartoztak, akinek férje, Helmut Horten náci párttag volt, és aki a holokauszt idején azzal szerezte vagyonát, hogy üzleteket vett meg zsidóktól nagyon alacsony áron. Az ékszerek összesen 202 millió dollárt (kb. 70 milliárd forintot) értek, ezzel az árverés a történelem legnagyobb ékszereladásává vált.

A Jerusalem Post úgy értesült, hogy a világ számos zsidó szervezete kapott adományozási ajánlatot a Christie’s jutalékából.

A szervezetek között van a Jad Vasem, valamint a Claims Conference, egy olyan szervezet, amely a zsidókat képviseli a náci üldöztetés áldozatainak és örököseiknek nyújtott kártérítésről és jóvátételről szóló tárgyalásokon. A The JPost megkereste az ügyben a Claims Conference-t, de még nem kapott választ.

A Jad Vasemnél lévő egyik forrása vasárnap azt mondta a JPostnak, hogy a Christie’s körülbelül három héttel ezelőtt kereste meg őket egy esetleges adományozással kapcsolatban.

A Jad Vasem hivatalosan úgy nyilatkozott a Christie’s ajánlatának jóváhagyásáról, hogy az adomány eredete miatt elutasították annak elfogadását.

Elárverezték a náci özvegy ékszergyűjteményét, megdőlt a világrekord

Az árverést annak ellenére megtartották, hogy a holokauszt túlélőit képviselő és az áldozatok emlékét ápoló és más zsidó szervezetek követelték a lefújását

Egy másik zsidó szervezetnek 100 000 dolláros adományt ajánlottak fel, de egy, a szervezethez közel álló forrás szerint ugyanezen okból szintén elutasították a pénzösszeg elfogadását.

A Christie’s honlapján közölte, hogy kötelezettséget vállalt arra, hogy „a jutalék jelentős részét olyan szervezeteknek adományozza, amelyek hozzájárulnak a létfontosságú holokauszt-kutatáshoz és -oktatáshoz. Ezeken a szervezeteken múlik majd, hogy – ha úgy kívánják – kommunikálnak-e ezekről az adományokról” – írta a Christie’s oldala, utalva arra, hogy sok szervezet nem egyezne bele abba, hogy adományokat kapjon ebből az eladásból.

Zsidókat és holokauszt-túlélőket képviselő egyesületek a múlt héten bírálták az árverést az ékszerekért fizetett vagyon eredete miatt. David Schaecter, a Holokauszttúlélők alapítványának amerikai elnöke szerint az árverés folytatja „a holokauszt haszonlesőinek fehérre mosásának szégyenletes mintáját”.

Nem kaphatják vissza eredeti tulajdonosai a Pissarro-festményt

Törvényesen birtokol a madridi múzeum egy Pissarro-festményt, amit a nácik kényszerítéssel vásároltak meg a második világháború idején zsidó tulajdonosától.