Ezt is megértük: az arab világ amnesztiát adott a szír diktátornak

Tizenkét évi megvetés után meleg fogadtatásban részesült Bassár el-Aszad szíriai elnök az Arab Liga idei csúcstalálkozóján pénteken Dzsiddában.

A találkozó házigazdája, Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg kézfogással, majd öleléssel és csókkal üdvözölte Aszadot. Nyitóbeszédében kifejezte abbéli reményét, hogy „Szíria visszatérése az Arab Liga tagjai közé segít megoldani az ország belső válságát”. Hozzátette: Szaúd-Arábia

„nem fogja hagyni, hogy a régió konfliktusok gócpontja legyen”.

Az Arab Liga külügyminiszterei a hónap elején döntöttek arról, hogy helyreállítják Szíria tagságát a pánarab szervezetben. A tagság 2011-es felfüggesztésének oka az volt, hogy Aszad vérbe fojtotta az „arab tavasz” forradalmi hullám ottani demonstrációit, majd ez polgárháborúvá fajult, és több mint 350 ezer ember halálát okozta.

Az arab országok a szír elnök fogadásával jelentős lépést tettek afelé, hogy Szíriát kiszakítsák az Iránnal való szoros szövetségéből

– írja a Reuters. Aszad beszédében hangsúlyozta is – Irán említése nélkül -, hogy országa „múltja, jelene és jövője az arabizmus”.

Konkrétabban beszélt viszont a még mindig ellenség Törökországról, ahonnan szerinte „a terjeszkedő oszmán gondolat veszélye” fenyeget. Célzott arra a vádra is, hogy Ankara a Muszlim Testvériség nemzetközi iszlamista szervezet befolyása alatt áll. A szervezetre Damaszkuszban és több más arab országban fenyegetésként tekintenek.

Ankarával szintén a szíriai háború kirobbanása óta ellenséges a viszonya Damaszkusznak, mert Recep Tayyip Erdogan török elnök támogatta és még most támogatja a szunnita szír felkelőket, a kurdok ellen pedig csapatokat küldött Észak-Szíriába.

A csúcstalálkozón részt vett Tamim bin Hamad asz-Szani katari emír is – aki 2018-ban még azt mondta: nem tud tolerálni „egy olyan háborús bűnöst”, mint Aszad -, de még azelőtt távozott, hogy a szíriai elnök megtartotta a beszédét.

Hatalmi átrendeződés jöhet a Közel-Keleten, szunnita segítséggel szakadna el Szíria Irántól?

Egyes jelentések arról számoltak be, hogy egyre nagyobb a szakadék az Aszad-rezsim és iráni szövetségesei között.