Zelenszkij részt vesz az Arab Liga csúcstalálkozóján

A szaúd-arábiai Dzsiddába érkezett pénteken Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, hogy részt vegyen az Arab Liga csúcstalálkozóján – jelentette az al-Arabíja pánarab hírtelevízió.

Zelenszkij Twitteteren azt közölte, az előre be nem jelentett látogatás célja Ukrajna és az arab világ kapcsolatainak erősítése.

Az államfő arról tájékoztatott, hogy látogatása során fel fogja hozni a Krím-félsziget politikai foglyainak ügyét, az energiaügyi együttműködést, valamint hozzátette: Kijev kész újabb szintekre emelni az együttműködést Rijáddal.

Szaúd-Arábia és szomszédjai jó kapcsolatokat ápolnak Oroszországgal, az ukrajnai háborúval kapcsolatban pedig semleges álláspontot képviselnek.

A csúcstalálkozóra érkezett Bassár el-Aszad szíriai elnök is, akit Mohammed bin Szalmán szaúdi trónörökös fogadott, a politikusok újságírók előtt kezet is ráztak.

Szaúd-Arábia és Szíria 2012-ben szakította meg diplomáciai viszonyát, majd májusban bejelentették, hogy helyreállítják diplomáciai kapcsolataikat.

Az Arab Liga külügyminiszterei a hónap elején döntöttek arról, hogy Damaszkuszt újra felveszik a pánarab szervezetbe, amely 2011-ben függesztette fel Szíria tagságát. A döntés oka az volt, hogy Aszad erőszakkal válaszolt az országban kirobbant tiltakozásokra, ennek nyomán pedig a konfliktus polgárháborúvá fajult.

Amerikai kérés ellenére is több olajat ad el Kínának Szaúd-Arábia

A világ vezető olajexportőre és a világ legnagyobb energiafelhasználója között még szorosabb lesz a viszony.