Palesztinok és zsidók csaptak össze Jeruzsálemben az Óvárosban

Két izraelit könnyebben megsebesítettek a palesztinok a jeruzsálemi óváros Oroszlános kapujánál – írja a Jerusalem Post.

Összecsapások törtek ki palesztinok, zsidók és az izraeli rendőrség között a jeruzsálemi óváros Oroszlános kapuja közelében péntek délután, nem sokkal azelőtt, hogy az al-Aksza mecsetben megkezdődött volna a pénteki ima.

القسطل الاخباري | القدس on Twitter: „لحظات اعتداء الاحتلال على المصلين بقنابل الغاز في باب الأسباط عقب محاولة مستوطنين اقتحام الأقصى pic.twitter.com/sgaYGFYd7H / Twitter”

لحظات اعتداء الاحتلال على المصلين بقنابل الغاز في باب الأسباط عقب محاولة مستوطنين اقتحام الأقصى pic.twitter.com/sgaYGFYd7H

A helyszíni felvételek szerint zsidók táncoltak és énekeltek a környéken, mielőtt verekedés tört ki, és a rendőrség közbelépett, kábító gránátokat dobva a tömegbe. Az összecsapások közepette a beszámolók szerint palesztinokhoz tartozó járművek szélvédőit is betörték. A jelentések szerint több palesztin is megsérült az erőszakos cselekmények közepette.

Az izraeli rendőrség közölte, hogy tárgyakat és köveket dobáltak a területen tevékenykedő rendőrökre, több embert, köztük egy rendőrt is megsebesítve.

A rendőrség a rend helyreállításán és az összecsapások megelőzésén dolgozott, miközben zavargáseloszlatási módszereket alkalmazott.

Az összecsapások egy nappal azután történtek, hogy mintegy 50 000 izraeli vonult végig az óváros muszlim és zsidó negyedein a Jeruzsálem-napi zászlós felvonulás keretében. Magát a Jeruzsálem-napot hivatalosan idén pénteken ünneplik, de az ünnepségeket egy nappal korábbra tették, hogy elkerüljék a sábát megszentségtelenítését.

Péntek reggel több ezer hívő érkezett a Nyugati Falhoz, hogy a Jeruzsálem-nap alkalmából ünnepi imát tartsanak.

Így ünnepel Jeruzsálem

Az izraeliek országszerte Jeruzsálem felszabadításának és újraegyesítésének 56. évfordulóját ünneplik.