Izraeli műsorvezető kirohant: „A haredik szívják a vérünket”

Galit Gutman televíziós műsorvezető nagy vihart kavart, miután a 12-es csatorna híradójában azt mondta, hogy a haredik „szívják a vérünket és megfejik a világi társadalmat” – számolt be az Arutz 7.

„Mekkora terhet lehet az ország egyharmadára rakni, hogy végül is eltartsák ezeket a harediket, akik a vérünket szívják? Elvesztették a szégyenérzetüket” – mondta. „Leülök és kimondom az igazságot – ez a valóság”.

Amikor a panel egyik tagja beszólt neki a harediek elleni állításai miatt, Gutman nem vonta vissza kijelentéseit: „Tehát azt mondom, hogy vért szívnak, fejnek minket, elvesztették a szégyenérzetüket. Elég volt az eltussolásból”.

A B’tsalmo szervezet követelte, hogy a Második Televíziós és Rádiós Hatóság azonnali bírságot szabjon ki a Channel 12 News-ra a haredik ellen tett kijelentései miatt.

„Ez egy antiszemita kijelentés, amely következetesen a zsidók ellen hangzott el. Ez egy rasszista és uszító kijelentés, amely hamisan általánosít, rágalmaz, sőt antiszemita. Nem azért tértünk vissza földünkre kétezer év száműzetés után, hogy ilyen nagy gyűlölettel nézzünk szembe” – áll a B’tsalmo közleményében.

„Azonnal követeljük, hogy a Második Hatóság indítson szabálysértési eljárást és szabjon ki bírságot, és követeljük, hogy a 12-es csatorna azonnal függessze fel. Azok az idők, amikor rágalmaztak minket, elmúltak”.

Bnei Brak haredi város polgármestere a héten az Arutz 14 híradójának azt mondta, hogy azok, akik a költségvetési juttatásokat kapó haredik ellen uszítanak, soha nem állnak meg annak tudatában, hogy a színházak, koncertek, múzeumok, sport és egyetemek támogatására fordított milliárdokból a haredim nem részesül, de részesülnek a jesiva diákjaik ösztöndíjából, és milliókat hoznak az itteni és külföldi adományozóktól a jesivák építésére.

Gutman később bocsánatot kért kijelentéseiért, mondván: „Szívből szeretnék bocsánatot kérni, ha egy egész csoportot megbántottam. Szeretem Izrael Államot, és a jövőjéért való aggodalomból éles kritikát fogalmaztam meg a Knesszetben a haredi demográfia képviselőivel szemben a kormányzati költségvetésről és az ingatlanadó alapról szóló vita során. Nem áll szándékomban a csoport egészének ártani. Bocsánatot kérek mindenkitől, akit ezek a kijelentések megbántottak”