Egymillióra nőtt a szudáni menekültek száma

Több mint egymillióan kényszerültek otthonaik elhagyására Szudánban a harcok miatt, az emberek nagy része belső menekült, de több százezren külföldön kerestek menedéket – jelentette be pénteken az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR).

Genfi sajtótájékoztatóján Matthew Saltmarsh, a szervezet szóvivője elmondta, 843 ezer belső menekültről tudnak és mintegy 250 ezren az országból is elmenekültek, többnyire a szomszédos Egyiptomba, Dél-Szudánba és Csádba.

A legtöbb menekültet, körülbelül 110 ezer embert eddig Egyiptomban regisztrálták, ahová az utóbbi hetekben a szóvivő szerint körülbelül ötezren érkeznek naponta.

Szudánban áprilisban törtek ki a harcok az Abdel Fattáh al-Burhán tábornok vezette hadsereg, valamint ellenlábasa és egykori helyettese, a Mohamed Hamdan Dagalo tábornok irányítása alatt álló, félkatonai Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) között.

A szudáni átmeneti kormányzó Szuverén Tanácsot vezető Burhán pénteken azonnali hatállyal eltávolította a tanácsban elfoglalt vezetőhelyettesi posztról Dagalót, akinek helyébe a kartúmi tájékoztatás szerint Malik Agar egykori lázadóvezért, a dél-szudáni Kék-Nílus állam volt kormányzóját nevezte ki.

Henry Kissinger: Így lehet elkerülni a harmadik világháborút

„Most olyan mértékben felfegyvereztük Ukrajnát, hogy ők a legjobban felfegyverzett ország, a stratégiailag legkevésbé tapasztalt vezetéssel Európában”.