260 évre ítélték a New York-i gázolásos merénylőt

Szajfullo Szaipovot, a New Yorkban 9/11 óta a legsúlyosabb terrortámadás elkövetéséért elítélt férfit nyolc egymást követő életfogytiglani börtönbüntetésre, két egyidejűleg kiszabott életfogytiglani börtönbüntetésre és 260 év börtönbüntetésre ítélték.

Az üzbég iszlamista terrorista nyolc embert megölt és többeket megsebesített, amikor 2017-ben egy 6000 kilós teherautóval egy kerékpárútra hajtott Manhattan alsó részén.

Az igazságügyi minisztérium közlése szerint Szaipovot januárban az esküdtszék mind a 28 ellene felhozott vádpontban elítélte.

Az ügyészek megállapították, hogy Szaipov számos bűncselekményt azért követett el, hogy bejutást nyerjen az Iszlám Állam terrorszervezet (ISIS) szervezetébe, és állítólag az ő nevükben hajtotta végre a halálos támadást.

Az ISIS a támadást követően méltatta tetteit, és az azóta eltelt években Szaipov elkötelezettsége a terrorcsoport iránt nem csökkent.

Márciusban az esküdtszék nem tudott egyhangú döntésre jutni a megfelelő ítéletet illetően, és egy kívülálló azt javasolta, hogy kerülje el a halálbüntetést. Ennek eredményeként életfogytiglani börtönbüntetést rendeltek el.

Életfogytiglant kapott a francia holokauszttúlélő gyilkosa

A 85 éves Mireille Knollt 2018-ban szúrta halálra gyilkosa, majd rágyújtotta lakását. Mindössze azért, mert zsidó volt.