Tunéziai elnök: különbséget kell tenni a zsidó vallás és a cionizmus között

A tunéziai társadalom vallási toleranciáját próbálta hangsúlyozni Kaisz Szaíd tunéziai elnök szerdán Hisám ben Mahmúd tunéziai főmuftival, Haim Bittán főrabbival és Ilario Antoniazzi érsekkel folytatott megbeszélésén, egyúttal biztosította a feleket, hogy „jól halad a nyomozás” a dzserbai zsinagóga elleni támadás ügyében.

Az elnök fontos történelmi találkozónak nevezte az egyeztetést, és leszögezte: a zsinagóga elleni, május elején végrehajtott támadással az elkövetők magának Tunéziának akartak ártani, a cél pedig a tunéziai nép megosztása volt.

„Önök békében élhetnek itt, mi garantáljuk a biztonságukat”

– jelentette ki az elnök.

Az államfő mindazonáltal kiemelte,

„különbséget kell tenni a zsidó vallás és a cionizmus között”.

Egyúttal elvetette a kapcsolatok normalizálását Izraellel, s úgy vélte, a nemzetközi közösségnek mindent meg kell tennie azért, „hogy véget vessen a palesztin nép szenvedéseinek”.

A találkozó után a főrabbi azt mondta, biztosítékokat kapott arra nézve, hogy a dzserbaihoz hasonló támadás ne ismétlődhessen meg.

A Dzserba szigetén lévő zsinagóga ellen május 9-én intéztek támadást, melyben két csendőr és három hívő életét vesztette.

A támadóval a kiérkező rendőrök végeztek, a Mosaique FM tunéziai rádió pedig szerdán azt közölte, többeket őrizetbe vettek.

Jóllehet a tunéziai hatóságok elítélték a támadást, nem említettek esetleges antiszemita indítékokat és nem minősítették az incidenst terrortámadásnak sem.

A zsinagóga ellen már 2002-ben intéztek támadást, melyben 21 külföldi halt meg. A terrorcselekmény elkövetéséért az al-Kaida vállalta a felelősséget.

„Tunéziába ment feleséget találni, koporsóban jött haza”

Örök nyugalomra helyezték Aviel Hadadot, a tunéziai zsinagógában elkövetett terrortámadásban meggyilkolt izraeli állampolgárt.