Afrikai államok készítettek orosz-ukrán béketervet

Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök kedden közölte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő megállapodtak abban, hogy találkoznak afrikai vezetők egy csoportjával, hogy megvitassák a konfliktus lezárását előkészítő béketervét.

A terv részleteit egyelőre nem hozták nyilvánosságra, bár Ukrajna kinyilvánított álláspontja bármilyen békemegállapodással kapcsolatban az, hogy minden orosz csapatnak ki kell vonulnia a területéről.

„A két vezetővel folytatott megbeszéléseim azt mutatták, hogy mindketten készek fogadni az afrikai vezetőket, és megbeszélést folytatni arról, hogyan lehet véget vetni ennek a konfliktusnak”

– mondta Ramaphosa a szingapúri miniszterelnökkel közös sajtótájékoztatón Fokvárosban.

Putyin és Zelenszkij megállapodtak abban, hogy a békemissziót saját fővárosukban, Moszkvában és Kijevben fogadják – áll a dél-afrikai elnökség közleményében.

A béketervet Szenegál, Uganda, Egyiptom, a Kongói Köztársaság és Zambia afrikai vezetői is támogatják.

Ramaphosa elmondta, hogy az Egyesült Államok és Nagy-Britannia „óvatos” támogatásáról biztosította a tervet, és az ENSZ főtitkárát is tájékoztatták a kezdeményezésről.

A kontinensen Moszkva egyik legközelebbi szövetségesének tekintett Dél-Afrika azt állítja, hogy pártatlan, és tartózkodott a háborúról szóló ENSZ-határozatok megszavazásától és a múlt héten elutasította az Egyesült Államok dél-afrikai nagykövetének állításait, miszerint decemberben fegyvereket pakoltak egy orosz hajóra egy fokvárosi haditengerészeti bázisról.

Olaf Scholz: Ukrajna készen áll a békére

Ezt nyilatkozta a német kancellár a Volodomir Zelenszkij ukrán államfővel folytatott megbeszélése után.